Петък,

МВР министърът с коментар за американския доклад

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
968
МВР министърът с коментар за американския доклад
A
A
A

Докладът на Държавния департамент на САЩ вече не е актуален що се отнася до действията на органите на реда, смята служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

„Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 г. Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест. Документите не казват нищо ново, но има едно неразбиране в тях – коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни - има значителен ръст на разследваните лица, но няма осъдителни присъди“, обясни министърът. 

"Докладът е интересен. Той не казва нищо ново, но има едно неразбиране в него. Коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни, защото има значителен ръст на разследваните лица, но липсват осъдителни присъди. В България има съвсем различно разделение на властите и изпълнителната власт отговаря за разследванията, където има ръст", посочи Демерджиев.

Що се отнася до данните за произволни арести и жестоко отношение към мигранти, министърът обясни, че полицията е била граждани, но властите и прокуратурата са си затворили очите за това, както и че днес същите тези полицаи превеждат възрастни хора през улицата. Той обясни и че не може да се извършват незаконни арести и че темата за насилие над мигранти не е актуална.

Около 45% е увеличението на мигрантите, опитващи се да влязат в България, за първото тримесечие на 2023 г. Задържаните у нас обаче са с 40% по-малко, което значи, че резултатите са по-добри, обясни министърът.

600 млн. евро отпуска Европейската комисия за борбата с миграцията, които основно са насочени към българската граница. С тях ще се обезпечат 110 км от границата, които нямат техническо покритие, ще се осигурят близо 2000 щатни бройки на гранична полиция и ще се закупят автомобили за тях.

Министърът обясни още, че скоро в България ще се организира работна група, която да работи за справяне с бежанския натиск.

Демерджиев коментира и масовия бой между две ромски фамилии с Казанлък от преди два дни, при който един загина, а седем други бяха хоспитализирани с опасност за живота, като обясни, че полицията е предотвратила четири подобни скандала между семействата през последните две години. Според него обаче причината да се стигне до там е, че хората не са образовани, а маргинализирани.

Нарастват сигналите за купуване на вот, разкри той, като обясни, че все повече се страни от размяната на пари срещу глас, а все по-често кметовете на населени места предлагат нестандартен тип услуги или заплахи около изборите, като например да бъдат спрени социални услуги. Ако път двете страни си имат доверие, може да има плащане, което да стане дни след изборния ден.

Миналия петък досъдебните производства за купуване на вот са били 9. В началото на седмицата са били 17, а днес вече са 34, разкри министърът. Той сподели още, че МВР работи все по-добре с прокуратурата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com