Може да сме последни по усвояване на европари

Може да сме последни по усвояване на европари | StandartNews.com

Брюксел. "България е застрашена да бъде сред последните в Евросъюза по усвояване на средства от сегашния евробюджет". Toва заяви в Брюксел вицепремиерът и министър на правосъдието и еврофондовете Зинаида Златанова. Тя обясни пред БНР, че заради проблеми с планирането на бъдещите разходи спешно трябва да защитаваме и парите, които се очакват за периода от 2014-а до 2020-а година. Тя коментира, че страната трябва да се подготви къде ще ги инвестира и обясни, че не е наследила приотизиране и стратегия, по които да работи.

„Няма базови визии в сектори като например здравеопазване, образование, на които ние да стъпим и върху които да убедим Брюксел, че тези средства ще бъдат инвестирани правилно. Тоест, индикативно ние имаме сума, но тази сума трябва да бъде защитена сега тепърва в мълниеносни срокове", каза още Златанова.

Министърът обясни, че това, че тя няма стаж в правосъдието не значи, че ще има проблеми в този ресор. Златанова уточни, че това не е изключение в Европейския съюз и добави: „Мисля, че досега не сме имали наистина министър на правосъдието в последните 20 години, който няма в някакъв етап от кариерата си и магистратски стаж. За същото това време, за съжаление в последните 20 години, съдебната система не напредна и не се модернизира достатъчно. Ще спра дотук дипломатично, съпоставяйки само тези два факта."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай