МОСВ залага на проектите за екология

МОСВ залага на проектите за екология | StandartNews.com

София. "За периода от юни досега екипът на МОСВ трябваше да се свправи с пакет задачи. На първо място с бюджета за следващата година - имаме проблем с него, защото през годините някои дейности не бяха дофинансирани. Нашите очаквания са, че около една трета от 500-те млн. лв., определени за инвестиции за регионално развитие, ще бъдат инвестирани в проекти, които ще засягат екологичната инфраструктура", заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в отчет за второто полугодие на 2013 г. по ОП "Околна среда" (ОПОС) и за бъдещите приоритети на министерството през 2014 година, предаде БГНЕС.

"Премиерът, с мое участие, направи поредица от срещи, на които получихме важна информация от регионите и общините и това ще бъде взето предвид при проектната ни готовност. Освен тези регионални проекти се отделя внимание и на програмата за инвестиции във важни дейности на МОСВ - за управление на отпадъците и водите. Очакваме до края на годината програмата ни да бъде включена в общата програма на МФ, за да получим финансирането, продължи Михайлова. Един от акцентите е за финансирането на обработката и съхранението на опасни отпадъци. Това е амбициозен проект, но е по силите на МОСВ", подчерта министърът.

"Разчитаме да получим подкрепа и на реализацията на програмата за управление на водите и на риска от наводнения. Тези проекти също ще бъдат финансирани от фонда за регионално развитие. През този период положихме усилия за активно участие на министерството в рамките на структурите на ЕС, продължи Михайлова. Участвахме в изработването на пътна карта по проблемите за изменение на климата, управление на водите и подготовката на споразумението 2014-2020 "г., каза тя.

"Наказателните процедури срещу България от 14 станаха 13, очакваме затварянето на още 4, имаме решения за внасяне на съдебен иск за Калиакра и вятърните генератори и предприехме редица мерки за това, отчете Михайлова. ЕК ще трябва да коригира досието на България и имаме надежда делото да не влезе в съда, да бъде закрито, оттам имаме информация, че оценката за нашите действия се приема добре. Очакваме закриване и на досието за ГМО", посочи Михайлова.

Завършва конкурса за избор на регионалните директори на дирекциите по околна среда и водите, съобщи тя. Имаме пълна яснота как да изпълним изискванията на ЕК за нарушенията и спирането на междинните плащания по ОПОС, категорична бе Михайлова. Имаме сътрудничеството на Националното сдружение на общините и през януари следващата година ще съобщим да резултатите от работата и последващите мерки, добави министърът.

Договорените средства по ОПОС са 5.668 млрд. лв., а изплатените - 1.496 млрд. лв., се съобщава в справката на министерството. Плащанията само през 2013 г. са 870 млн. лв., а от август тази година до момента - 535 млн. лв. Рискът от загуба на средства за 2013 г. по Кохезионния фонд е за 77 млн. лв.

Дават на прокурор бонуси за 1,5 млн.

Сигнал за неправомерно изплатени бонуси в размер на 1,5 млн. лв. на служители в управляващия орган на ОП "Околна среда" е изпратен в прокуратурата. Това обяви екоминистърът Искра Михайлова. Сумата е изплатена на 130 души през 2011 г. по време на кабинета "Борисов", уточни Михайлова. Дирекция "Национален фонд" към Министерството на финансите, която одобрява разходите по оперативните програми, не е верифицирала тези бонуси и сега те са финансов ангажимент на МОСВ, каза Михайлова. Освен това имаме да изплащаме към "Национален фонд" и финансови корекции, тъй като някои суми не са изплатени в съответствие с правилата, допълни тя. Около 1/3 от 500 млн. лв., които кабинетът е определил за инвестиции през 2014 г. чрез специалния фонд за развитие на регионите, ще отидат за екологичната инфраструктура, каза още министър Михайлова и допълни, че това се случва за пръв път от 15 г. насам. В тази връзка от август до края на ноември премиерът Пламен Орешарски е направил поредица от срещи с представители от регионите, които са дали информация за важните за тях проекти. През 2014 г. ще бъдат решени много от проблемите, свързани със складираните опасни отпадъци в страната. Предвижда се те да бъдат унищожени или транспортирани извън страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай