Мощен призив от Мария Габриел срещу насилието

Домашното насилие е бич, който руши човешки съдби и отнема човешки животи

Мощен призив от Мария Габриел срещу насилието | StandartNews.com

В никакъв случай не можем да стоим с широко затворени очи. Всеки трябва да чуе тихия вик на жертвите на домашно насилие. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която откри провеждащата се в София кръгла маса на тема „Мерки за борбата с домашно насилие и насилие основано на пола в България“, организирана от „Асоциация Анимус“.

„Домашното насилие е бич, който руши човешки съдби и отнема човешки животи“, заяви Габриел пред участниците на форума.

Вицепремиерът подчерта, че темата трябва да стои високо в дневния ред на обществото и институциите, да се работи върху нея на всички нива, за да може негативните статистиките да бъдат преодолени.

Мария Габриел припомни, че в България вече е поставено началото на законодателния процес в тази посока, а Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие предстои да се обсъжда на второ четене в Народното събрание.

Като стъпки в правилната посока тя определи предвиденото увеличаване на кръга на защитените лица, повече мерки за защитата на пострадалите, както и създаването на национална база данни за случаите. Мария Габриел изрази подкрепа и за предложението за увеличаване на кризисните центрове за жертви на домашно насилие.

"Тъжен факт е, че всяка трета жена е била обект на физическо или сексуално насилие, най-вече от своя интимен партньор. Около 20 % от жените в ЕС са били жертви поне веднъж", посочи вицепремиерът. Тя допълни, че според статистиката случаите на подадени сигнали са се увеличили по време на пандемията от COVID-19.

Мария Габриел увери, че европейските институции също работят по темата и подчерта, че една от най-добрите мерки срещу домашното насилие е превенцията.

В днешния форум участват още омбудсманът Диана Ковачева, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, Юлия Ковачева – заместник-министър на правосъдието, Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България, представители на МВР и други институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай