Митов: Целта на бежанците не е България

Митов: Целта на бежанците не е България  | StandartNews.com

Външният министър Даниел Митов заяви в ефира на бТВ във връзка с вълната от бежанци, преминаваща през Гърция и Македония, че опасността бежанският поток да тръгне през България е минимална.

По думите на Митов страната ни е достатъчно подготвена за подобен развой, но опасността за това е минимална, защото целта на бежанците не е България.

"Именно, защото охраняваме добре границата си, целият бежански и миграционен поток минава през Гърция, Македония и Сърбия. Бежанският поток е насочен на запад и на север. Никой няма полза да тръгне да преминава добре охранявана граница, каквато е българската, при положение, че крайната цел е съвсем различна", каза той, цитиран от "Фокус".

Външният министър уточни, че трябва да се направи разграничение между бежанците и икономически емигранти и те да се третират по различни начини.

"Всички са притеснени поради проста причина, че балканският маршрут започва все повече и повече да се използва от миграционните потоци в посока Европейски съюз. Целият този проблем засяга не само нас на Балканите, а и Западна Европа, на където са се насочили тези хора. При добрата координация между съответните служби, можем да засечем хората, представляващи опасност за сигурността, на която и да е държава-членка на ЕС, но това не може да бъде гарантирано на 100 %. Така че трябва да сме наясно, че съществува и опасност, колкото и минимална да е тя", коментира министър Митов.

"Всички държави-членки на ЕС трябва еднакво да споделят тежестта на бежанския натиск. България, освен да охранява своята граница, има ангажимента да пази максимално границите и на ЕС и ние го правим", заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай