Митов: Няма наплив за визи от бесарабски българи

Митов: Няма наплив за визи от бесарабски българи | StandartNews.com

София. Няма наплив от бесарабски българи, които да искат визи за България, заяви пред bTV министърът на външните работи Даниел Митов. "В момента в районите на конфликт има около 6 000 етнически българи – наши сънародници, на които сме длъжни да обърнем внимание", подчерта министърът.

"Отдавна сме призовали Киев да издават свободно визи на наши сънародници. Това вече е направено, но няма голям наплив. Това не означава, че всички българи ще се върнат в България и ще тръгнат да се преселват. Хората си имат живот там", коментира Даниел Митов.

Той потвърди, че в конфликта в Украйна има убити българи, който са били част от редовната армия, но не конкретизира точния брой на загиналите.

По повод разделението между съпротивляващи се срещу мобилизацията и такива, които влизат в армията, министърът посочи, че то не касае само българите. "В Западна Украйна етнически украинци също са отказвали", посочи той.

Конфликтът в Украйна трябва да бъде решен по мирен път, категоричен бе Даниел Митов.

Помолен да коментира студени или топли са отношенията с Русия, външният министър увери: "Няма студено-топло в дипломацията. Както си вървяха отношенията, така си продължават да си вървят".

На въпрос Русия може ли да е заплаха за нас, Митов отбеляза: "Ние страната сме си я заели, това е ясно. Ние сме членове на ЕС, ние сме членове на НАТО".

„Никой не е против Русия. Ние искаме просперираща Русия, с която можем да разговаряме, с която можем да търгуваме", увери външният министър. „Никой не иска да воюва с Русия", заяви той.

Според него България е в такава ситуация, че не може да стои настрана от случващото се. "Не бива да се снишаваме по тодорживковски. България трябва да бъде активен член на международната общност", каза външният министър. "Засега никой не иска нищо от нас", успокои той.

Той за пореден път заяви, че няма опасност България да влезе във война и повтори, че мобилизация в България няма, но но се създава истерия от опозиционните партии, които така си стягали редиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай