Митов: Кандидатът ни за ООН трябва да е разпознаваем

Митов: Кандидатът ни за ООН трябва да е разпознаваем | StandartNews.com

България ще има своята силна, разпознаваема кандидатура за генерален секретар на ООН. Това заяви вчера външният министър Даниел Митов на пресконференция, на която отчете дейността си за последната една година. Завчера официално бе открита процедурата по номинации за нов шеф на световната организация.

Митов обеща, че когато правителството има готовност, ще обяви веднага кандидатурата и това трябва да стане бързо. Това трябва да е силен политик, разпознаваем по целия свят, каза Митов. Той отчете, че през 2015 г. България се оказала пресечна точка между маршрутите на икономическите мигранти, бежанците и хибридните импулси. Въпреки трусовете на геополитическите пластове в региона успяхме да съхраним стабилността на България, отбеляза още той и посочи, че за първи път от години България е била не източник на проблеми, а на решения за региона. "Върнахме България на международната сцена с активна външна политика и принципни позиции", констатира още министърът и припомни, че за една година у нас са дошли лидери на световната и европейската политика. Българското правителство върна доверието на нашите западни партньори, посочи Митов. Той каза, че бежанският натиск е сред най-големите предизвикателства пред ЕС.

"Европа ясно разбра, че граничи не само с географски ландшафти, но и с опасни идеи, тези идейни архитектури имаха амбицията да променят самата Европа, това, в което вярва Европа - свободата, демокрацията и сигурността, каза Митов. "Бяхме изправени пред постоянно отрицание на нашите ценности, самата Европа понякога реагираше бавно и инертно. Често изглеждаше така, че решенията на Европа идват в 12 без пет", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай