Митов: България не възнамерява да воюва, нито Русия с нас

Митов: България не възнамерява да воюва, нито Русия с нас | StandartNews.com

Нито България се кани да воюва с някого, нито Русия има намерение да воюва с нас. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в интервю за "Дарик".

Партия „Атака" си има своята позиция и си гони своя дневен ред, каза Митов по повод коментарите в общественото пространство за щаба на НАТО в София и позицията на партията, че България трябва да напусне Алианса.

„Зад нас стои много силен съюз. НАТО е най-силният военнополитически съюз в човешката история. Това са 28 държави, които формират повече от половината брутен вътрешен продукт на света. Това е мощ, която е сътрудник на България", добави министърът.

Министерството е допуснало една грешка спрямо обществеността във връзка с щаба на НАТО у нас: „Не обяснихме какво точно се случва. Въпросният координационен център - с 40 човека - 20 от които български офицери, беше заложен отдавна в програмата 2020. В координационния център няма нищо страшно, необичайно. Ние сме държава член на НАТО и подобни неща се случват, както има и учения през цялото време. В близост до нас освен Украйна има и друг конфликт - „Ислямска държава. НАТО трябва да има готовност да реагира", коментира той.

Този координационен център е нужен на целия източен фланг на НАТО, обясни Митов.

Трябваше много по-отрано да обясним на обществеността какво се прави, за да не бъде използван един такъв сравнително незначителен елемент за нагнетяване на истерия, коментира още Митов.

България подкрепя споразумението от Минск, каза министърът.

„Очаквахме го с голямо нетърпение и сериозно притеснение. Изходът от срещата беше неясен. Постигна се договореност, която най-малкото трябва да спре кръвопролитията в източна Украйна", обясни Даниел Митов и уточни, че трябва да се даде шанс на споразумението.

Позицията на ЕС за Крим не е ясна, каза външният ни министър. Не е нужно да е част от споразумението. Крим е анексиран в разрез с международното право, допълни той.

Митов уточни, че никога не е казвал, че България е против федерализацията на Украйна. По думите му това е работа на украинското правителство.

Нужни са още пари за обрана и българската армия трябва да повишава капацитета си, подчерта Митов, с което подкрепи тезата на президента Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай