Какво каза Ива Митева на НСО

Председателят на Народното събрание участва в честването на 142 години от полагане основите на Службата

Какво каза Ива Митева на НСО | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО).

Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание.

Смятам, че вие трябва да бъдете равно отдалечени от всички власти, вие с чест и достойнство трябва и изпълнявате своите задължения, подчерта Ива Митева.

Във връзка с проекта за промени в Закона за НСО председателят на Народното събрание заяви, че целта на предложените изменения е била да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление.

Промените не са насочени към служителите на НСО, те бяха продиктувани от стремеж за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица. Основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж и на социално състояние, заяви председателят на парламента.

В словото си пред присъстващите Ива Митева припомни, че с указ на княз Александър Батенберг, обнародван в Държавен вестник на 15 септември 1879 г., се създава първата охранителна структура в България.

Вече 142 години тя осигурява неприкосновеността на местата и лицата, отговорни за управлението на държавата и недопускане посегателство върху живота им и ограничаване на възможностите им да изпълняват задълженията си, което е въпрос на национална сигурност, подчерта тя. В последните няколко месеца аз видях едни смели и силни мъже, които с чест и достойнство изпълняват своите задължения, заяви Ива Митева и честити празника на всички служители на НСО.

На церемонията по отбелязване на 142 години от полагане на основите на НСО присъстваха министър-председателят Стефан Янев, генерали, офицери, сержанти и служители на службата.

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие по случай празника отслужи Мелнишкият епископ Герасим, Главен секретар на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия.

Националната служба за охрана е една от опорите на системата за защита на националната сигурност и е структура, която нито може да бъде заобиколена, нито пренебрегната! Това заяви началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите по случай професионалния празник на държавната охранителна служба.

По своите умения, ниво на професионална подготовка, на ефективност и на прилагане на световните професионални стандарти, НСО може да бъде имитирана, но не и заменена, подчерта ген. Тонев.

В обръщението си началникът на НСО подчерта, че службата е съумяла да остане над равнището на ежедневното политическо заиграване.

„В духа на най-добрите стандарти, с които винаги се е съизмервала, Службата за охрана запази професионална дистанция, въпреки многократните опити да бъде въвлечена като активна страна в политическия дневен ред. Професионализмът отново надделя над политиканстването“, заяви ген. Тонев, цитиран от БНТ.

Началникът на НСО отбеляза дискусиите по промените в законодателството на службата и посочи, че за първи път, откакто НСО работи по свой закон, на публична дискусия са подложени основни принципи и положения в самия закон, но и във философията на цялостната дейност на НСО – кого да охранява службата, с какви средства, при какви условия.

„Продължавам да считам, че промени в Закона за НСО са необходими. Но те не трябва да бъдат самоцел, а да почиват върху ясни принципи и да отчитат реалностите на средата на сигурност и опита на професионалистите, които го прилагат. Продължаваме да работим в тази посока: за по-ефективно използване на ресурсите; за по-добра подготовка и мотивация на състава; за модернизация на техническите средства и на оборудването, с което работим“, заяви още бриг. ген. Емил Тонев.

Той коментира, че за първи път от много години насам службата има възможност „да излезе от ежедневието на фалшивите скандали, в които неведнъж е била въвличана, и да мислим за това, което ни предстои“.

НСО не допусна нито един инцидент с охранявано лице или със свой служител по време на служба.

Привлечени бяха нови служители, а съставът бе подмладен. Подсилен бе административният капацитет и подобрено взаимодействието на НСО с други институции и със службите партньори, отчете началникът на охранителната служба.

Ген. Емил Тонев поздрави състава на НСО за работата по успешното домакинство на Срещата на високо равнище в София по инициативата „Три морета“ и за високия им професионализъм при осигуряването на десетки масови мероприятия.

В обръщението си той открои и основните предизвикателства, които стоят пред службата

„Отговорно заявявам - Националната служба за охрана е в състояние да се адаптира и да преодолее всяко предизвикателство, независимо от неговия източник. Показахме, че въпреки ограниченията, голяма част от които ни налага общественото мнение, продължаваме да работим по признатите за най-високи в света стандарти. И именно спрямо професионалните си стандарти компромиси няма да направим и няма да позволим да ни бъдат наложени!“, категоричен беше бригаден генерал Емил Тонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай