Неделя,

Министърът на енергетиката разкри защо хвърли оставка

От: Стандарт -
2897
Министърът на енергетиката разкри защо хвърли оставка
A
A
A

Има лично за мен три групи мотиви да подам оставка. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Александър Николов, който се очаква в понеделник да подаде оставка.

„Аз не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие, нито съм генерирал такъв ресурс. Мисля, че нямам и правото, след като имам взето политическо решение, да го прекрачвам“, заяви той.

„Вторият аспект е, че в парламента решенията се вземат на политическо ниво. Когато има такова решение, мисля, че е съвсем нормално нещо то да бъде прието“, добави той.

„И третата група фактори, те са в по-лично качество, са свързани с категории, малко позабравени, като морал, лоялност, емоция и т.н.“, каза Николов.

На въпроса „Как разбрахте, че Слави Трифонов ви изтегля“, той отговори: „Разбрах по време на среща, която беше за сътрудничество между Близкия Изток, Африка и Европа на фона на текущата енергийна криза“.

Попитан кой го е информирал за решението, Николов каза: „Това не виждам как носи обществена полезност. Това отива към по-жълтата част“.

„Доверието на гражданите е спечелено от други хора. Аз работя с това доверие. Най-малкото, което се очаква от мен, да забравя това положение“, заяви Николов.

На въпроса дали е разговарял със Слави Трифонов след решението за оставка министърът отвърна: „Естествено, че съм говорил. Част от митологията е, че се спускат едни решения. За сектор енергетика съм имал много кратки и много ясни разговори. Те започват и завършват с едно и също изречение: „Направи това, което смяташ, че трябва и което е полезно за хората“.

По думите му, спекулация е, че в „Има такъв народ“ решенията се вземат едностранно и конкретно в неговия ресор това твърдение е абсолютно безпочвено.

Попитан дали е възможен диалог между Кирил Петков и Слави Трифонов, министърът отговори: „Всичко е възможно“.

Относно изказване на негов заместник-министър, че енергийното министерство е искало да продължат плащанията към "Газпром" след вземането на решението за спиране, той коментира: "Заместник-министър Данаилов не е работил по темата за природния газ. Има ясна позиция по темата "Газпром Експорт" и темата диверсификация. "Булгаргаз" текущо е в договор с "Газпром Експорт".

"След като има подобно решение на МС, това повдига единствено въпроса доколко страни-членки на ЕС или корпоративни лица са спазвали определени изисквания относно санкциите", добави Николов. "Личната ми позиция е, че няма ултимативна ценност над човешкия живот. Докато партньорът от отсрещната страна е непредвидим, база за преговори просто няма", заяви той. 

По думите му, имало е много случаи, когато той и вицепремиерът Асен Василев са били на много противоположни позиции. 

"4 млрд. не са източени. 4 млрд. са платени. Те включват няколко основни пера. Най-основното от тях е плащане на компенсации и задържане на цените на енергоносителите на поносими нива", поясни Николов относно твърденията на Слави Трифонов. "Да приемем, че "източени" не е най-точната дефиниция", допълни той. 

Министърът обясни, че американските танкери с втечнен газ вече са разтоварени. Той не каза по коя тръба ще тече този газ, защото "това е сензитивен въпрос". "Цената не е свързана с това къде отиват конкретни танкери", поясни той. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички