Министърът на енергетиката разкри защо хвърли оставка

Доверието на гражданите е спечелено от други хора. Аз работя с това доверие, каза Александър Николов

Министърът на енергетиката разкри защо хвърли оставка | StandartNews.com

Има лично за мен три групи мотиви да подам оставка. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Александър Николов, който се очаква в понеделник да подаде оставка.

„Аз не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие, нито съм генерирал такъв ресурс. Мисля, че нямам и правото, след като имам взето политическо решение, да го прекрачвам“, заяви той.

„Вторият аспект е, че в парламента решенията се вземат на политическо ниво. Когато има такова решение, мисля, че е съвсем нормално нещо то да бъде прието“, добави той.

„И третата група фактори, те са в по-лично качество, са свързани с категории, малко позабравени, като морал, лоялност, емоция и т.н.“, каза Николов.

На въпроса „Как разбрахте, че Слави Трифонов ви изтегля“, той отговори: „Разбрах по време на среща, която беше за сътрудничество между Близкия Изток, Африка и Европа на фона на текущата енергийна криза“.

Попитан кой го е информирал за решението, Николов каза: „Това не виждам как носи обществена полезност. Това отива към по-жълтата част“.

„Доверието на гражданите е спечелено от други хора. Аз работя с това доверие. Най-малкото, което се очаква от мен, да забравя това положение“, заяви Николов.

На въпроса дали е разговарял със Слави Трифонов след решението за оставка министърът отвърна: „Естествено, че съм говорил. Част от митологията е, че се спускат едни решения. За сектор енергетика съм имал много кратки и много ясни разговори. Те започват и завършват с едно и също изречение: „Направи това, което смяташ, че трябва и което е полезно за хората“.

По думите му, спекулация е, че в „Има такъв народ“ решенията се вземат едностранно и конкретно в неговия ресор това твърдение е абсолютно безпочвено.

Попитан дали е възможен диалог между Кирил Петков и Слави Трифонов, министърът отговори: „Всичко е възможно“.

Относно изказване на негов заместник-министър, че енергийното министерство е искало да продължат плащанията към "Газпром" след вземането на решението за спиране, той коментира: "Заместник-министър Данаилов не е работил по темата за природния газ. Има ясна позиция по темата "Газпром Експорт" и темата диверсификация. "Булгаргаз" текущо е в договор с "Газпром Експорт".

"След като има подобно решение на МС, това повдига единствено въпроса доколко страни-членки на ЕС или корпоративни лица са спазвали определени изисквания относно санкциите", добави Николов. "Личната ми позиция е, че няма ултимативна ценност над човешкия живот. Докато партньорът от отсрещната страна е непредвидим, база за преговори просто няма", заяви той. 

По думите му, имало е много случаи, когато той и вицепремиерът Асен Василев са били на много противоположни позиции. 

"4 млрд. не са източени. 4 млрд. са платени. Те включват няколко основни пера. Най-основното от тях е плащане на компенсации и задържане на цените на енергоносителите на поносими нива", поясни Николов относно твърденията на Слави Трифонов. "Да приемем, че "източени" не е най-точната дефиниция", допълни той. 

Министърът обясни, че американските танкери с втечнен газ вече са разтоварени. Той не каза по коя тръба ще тече този газ, защото "това е сензитивен въпрос". "Цената не е свързана с това къде отиват конкретни танкери", поясни той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай