Държавата се отказа да купува пшеница. Къде отива милиардът?

Министър от БСП скочи на Радев. Намекна, че няма да има прошка

Държавата се отказа да купува пшеница. Къде отива милиардът? | StandartNews.com

Земеделският министър Иван Иванов направи остро изказване срещу президента Радев като намекна за нови сериозни трусове във взаимоотношенията БСП – "Дондуков" 2. Това стана по време на участието му в bTV.

„В момента това е наистина доста сложен въпрос. Заставайки открито срещу правителството, той застава срещу БСП. Това означава, че в партията ще възникне сериозна дискусия на тази тема - какви са ни взаимоотношенията оттук нататък, как ще се развиват, какъв ще е контактът ни с него. Само да припомня, че това беше президентът, който ние издигнахме индивидуално за първия му мандат, подкрепихме за втория, правихме неговата кампания и така открито обръщане срещу партията, която го отведе в политиката, неминуемо ще доведе много сериозни въпроси оттук нататък как ще се развиват“, каза Иванов и допълни, че за него „това обръщане е изненада": „Да не искаме да върнем ГЕРБ и ДПС, властта и тези въпроси ги задавам и те ще бъдат задавани в партията и може би трябва да има разяснения от господин Радев на тази тема“.

По темата „Македония“ той каза, че специално за БСП това е затворена страница, докато Северна Македония не изпълни своите ангажименти от договора, който е подписан.

Според него тази тема е привнесена. Тя не съществуваше от дневния ред, нито на правителството, нито на парламента.

По отношение на вота на недоверие срещу правителството той каза, че се надява на здравия разум, на съвестта на шепа народни представители, независимо от коя политическа сила са, да оценят, че след падането на този кабинет ситуацията в страната няма да се подобри, напротив - ще се влоши.

Попитан откъде би дошла евентуалната подкрепа за правителството, Иванов каза, че е нормално това да стане от останалите народни представители от „Има такъв народ“. По думите му, това е партията, с която има подписано коалиционно споразумение, а министрите, въпреки че са в оставка, все още са част от правителството.

Плаващите мнозинства не са решение, каза Иванов като уточни, че ръководството на партията е заявявало позиция, че подобен сценарий не е правилен за управление на държавата.

По отношение на парите за пшеницата в държавния резерв, той припомни, че на 9 март вицепремиерът Асен Василев каза, че отпускаме 1,1 млрд. за попълване на резерва с пшеница.

Сега парите са в сметка в Българска народна банка и предстои решение на Министерски съвет как да бъдат оползотворени. В момента е отпаднала необходимостта от набавянето на такъв резерв, тъй като се очаква много добра следваща реколта. Аз лично се убедих в Добрич, когато присъствах на откриване на жътвата. Очакванията са за около 6 милиона тона пшеница, които да бъдат добити тази година с високо качество и голямата част от тях ще бъдат изнесени, за да осигурят е продоволствената сигурност в нашите европейски партньори, каза Иванов.

Министърът потвърди, че БСП подкрепя връщането на хартиената бюлетина. Тук въпросът е да не лишаваме повече гласоподавателите от техни граждански права и специално тези, които подкрепят БСП, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай