Събота,

Министър на Слави разпердушини обвиненията за газа

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
1387
Министър на Слави разпердушини обвиненията за газа
A
A
A

Енергийният министър от кабинета "Петков" Александър Николов отрече да е сключвал договор за газ без търг. Обвиненията срещу него и двама души от екипа му са за сключен договор, от който са настъпили загуби в разликата в цените за 88 млн. лв.

Пред БНТ Николов, който бе от квотата на "Има такъв народ", заяви, че търговските отношения и процедури са функция на съответните юридически лица, в случая "Булгаргаз". По думите му Министерството на енергетиката не провежда търгове, а те се провеждат от съответното юридическо лице.

"Незаконно е в търговски отношения, на което и да е лице, да се меси политическо лице. Ако е нарушен законът, това е функция на оперативното ръководство. За търговските процедури, за търгове, за купуване, сключване на договори отговаря "Булгаргаз", категоричен е Николов.

Обясни, че е трябвало да се реагира за 24 часа, когато "Газпром" заяви, че няма да изпълнява договора и на следващия ден ще спре доставката на газ за България и Полша.

"Дали има търг или не и начинът на провеждане на процедурата е функция на "Булгаргаз". Това е едно. Второ - дали има хипотеза на форсмажор и начинът на неспазване на договора от страна на "Газпром" към "Булгаргаз", ако е форсмажор, е следващ въпрос и дали при този форсмажор може да се използва процедура, която не е свързана с търговска дейност - т.е. директно договаряне. Дали е имало директно договаряне или не - първо аз не мога да ви отговоря, защото министърът няма право да се меси в тази процедура", каза той.

Въпреки дефицитите на пазара от 27 април, когато се спря едностранно доставката на газ до 2 август - "Булгаргаз" не загуби пазарен дял, каза още той.

Бившият енергиен министър Александър Николов каза, че са му повдигнали обвинения, защото "трябва да се повдигат обвинения" и все още няма материали по делото.

Каза, че не знае бащата на Кирил Петков да е участвал с разговори с "Боташ" и докато той е бил министър никого не е упълномощавал за такива разговори.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com