Неделя,

Министерски съвет ще проверява Агенцията за българите в чужбина

От: Failed to load user -
Министерски съвет ще проверява Агенцията за българите в чужбина
A
A
A

Главният инспекторат на Министерския съвет ще направи проверка на Държавната агенция за българите в чужбина по искане на вицепремиера Илияна Цанова, съобщиха от пресентъра на МС.

Повод са публикации в медиите, които цитират резултатите от прокурорска проверка от началото на годината за периода 2011-2013 г. и съдържат данни за нарушения на процедурите при издаването на удостоверения за български произход, противоречиви практики и субективност при решенията.

Цанова е сезирала и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерския съвет, която да провери, както дейността на Държавната агенция, така и действията на ръководството.

Докладът на Главния инспекторат ще бъде изготвен до 30 октомври и предаден на министър-председателя и ресорния вицепремиер. Проверката ще включва и работата на агенцията през 2014 г.

Със заповед на министър-председателя Георги Близнашки е освободен изпълняващият длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Като мотиви се посочват сигналите за нередности, свързани с неспазване изискванията на Закона за българското гражданство и Закона за българите, живеещи извън България, както и заниженият контрол от страна на ръководството на агенцията.

В доклада на вицепремиера Цанова се казва още, че настоящето ръководство на агенцията не е успяло да гарантира прозрачност на работата и обективност на процедурите по издаване на удостоверения за български произход.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички