Министър в екшън

Министър в екшън | StandartNews.com

Полицейският бунт е поредното изпитание за Румяна Бъчварова

"Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието. Ще положа огромни усилия милиционерски номера да не минават повече. Дано колегите от БСП, ДПС и "Атака" да ме разберат правилно". С тези думи преди осем месеца премиерът Бойко Борисов обяви изненадващата номинация на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. "Жена в МВР, оле-ле", вайкаха се свои и чужди. Сега, когато страната е разбунена от полицейски протести, министър-председателят отново бе непоколебим. "Чувам спекулации за отстраняването на министър Румяна Бъчварова. Искам ясно да се знае, че тя има пълната ми и категорична подкрепа.", категоричен е Борисов.

Премиерът даде рамо на Бъчварова в почти революционна ситуация. От всички посоки идват съвети да се намери жертвен агнец, който да успокои духовете. Най-удобно и лесно в тази роля можеше да се окаже жената, поела в свои ръце силовото ведомство. Борисов обаче бе непоколебим в подкрепата си за министър Бъчварова. Логично следва въпросът с какво тя заслужи доверието му? Както и с кои качества стана толкова важна част от екипа му.

Отговорите могат да се намерят при бегъл поглед върху кариерата на Бъчварова, след като тя загърби социологията.
В края на юли 2009 г. стана началник на политическия кабинет на Бойко Борисов при първия му мандат като премиер. Тогава изявите й не се набиваха на очи.
Колко държи на нея Борисов стана ясно през 2014 г., когато той я направи вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация във второто правителство на ГЕРБ. Паметливи припомнят, че тогава Бъчварова бе постоянното присъствие в Народното събрание като балансьор на неспирните препирни между коалиционните партньори и партиите, които подкрепят правителството.
"Тя

не е човек, който крещи и тропа с юмрук

но умее да бъде твърда и да постигне висока цена на компромиса", казват за нея депутати.
Качествата й да постига съгласие и да води преговори в разумен тон вероятно са проличали и по времето, когато бе в преговорния екип на ГЕРБ за съставянето на правителство след последните избори.

"Коалиционната политика не е да ходиш да разтърваваш някакви хора, които се карат, или да им пречиш да се скарат. Коалиционната политика означава да се следват и изпълняват общата политика и програма, а където има нови решения, да се координират", обясни своите принципи Бъчварова.
Нейни колеги от времето, когато е работила като социолог, също подчертават, че е диалогичен човек, но с ясна визия какво иска да постигне.

"Голямото й достойнство е, че нейната дипломатичност не й пречи да гони до дупка поставените цели", добавят запознати с изявите й в МВР, където всички очакваха, че тя ще се чувства като в небрано лозе. Когато премина голямата изненада, дори шок, от нейното назначение, свои и чужди подеха рефрена как една жена без грам опит в сектор "Сигурност" е абсурд да въведе ред там, където много мъже с опит и име удариха на камък.
Бъчварова обаче бързо показа характер.
Не се поколеба

да отмени заповед на своя предшественик Веселин Вучков

КАТ проверките на пътя да се снимат задължително. Тази мярка трябваше да спре рушветите, но на практика се оказа, че техниката не достига, а джигитите на пътя стават неудържими.
През лятото Бъчварова първа се престраши да иска още пари за ведомството си въпреки заплахата на премиера, че исканията за допълнителни средства трябва да бъдат съпровождани с оставка на съответния министър. Повод за това бяха нужните обезщетения за 942-ма бивши служители на МВР, подали молби за пенсиониране.
В средата на септември стана ясно, че силовите ведомства - МВР и МО, са с най-големи дългове и за поредна година не успяват да се вместят в бюджетните рамки. Тогава министър Бъчварова отново трябваше да влезе в тежка дискусия с финансовия министър Владислав Горанов.

Всяка следваща финансова пробойна в МВР за пореден път доказваше, че без реформа ведомството се превръща в черна дупка.

Още тогава стана ясно, че само външен човек, който не е обвързан с лобитата в системата, може да събере кураж да наложи промяна. С всички съпътстващи рискове и удари под кръста.
Освен финансови пожари, на Бъчварова

се е налагало да гаси огъня и по други поводи

Още като новопроходил министър трябваше да се намеси при екшъна в студиото на ТВ7, след като съдия-изпълнител започна да изнася техника, съпроводен с куп полицаи.

Тогава Бъчварова се срещна с журналистите и увери, че "при превишаване на права или прекомерност ще има и последици". Веднага бе стартирана проверка. Двама полицейски началници подадоха оставки, които тя прие.
В екшъна с буйстващия в НАТФИЗ Волен Сидеров шефът на МВР пак бе на предна линия.
Последва и категоричната й позиция за ограничаване на депутатския имунитет, когато лидерът на "Атака" и неговият съратник Десислав Чуколов вдигнаха скандал на полицаи. "Не виждам защо трябва да има специална защита от органите на реда за поведението на депутатите в обществото", обяви Бъчварова.
Най-голямото изпитание за нея обаче дойде, когато полицейските синдикати изкараха на улицата хиляди служители на реда. Едно от техните първи искания беше Бъчварова да си ходи. МВР шефът обаче се оказа най-твърда и непоколебима, когато изглеждаше, че никой не иска да се противопостави открито на ултиматумите на протестиращите. Тя директно заяви, че ще разпише рапортите на всички полицаи, пожелали да напуснат. Както и че ще търси наказания за незаконните протести.
През цялото време Бъчварова бе атакувана и от политици, опитали се да яхнат протеста.
Полицейският бунт още не е свършил, но вече никой не се съмнява, че начело на МВР е шеф, на когото не може да се извиват ръцете.

И в същото време е достатъчно дипломатичен,
за да не разпалва излишни скандали.
Може би, за да потвърди правилото, че там където мъжете се отказват, жените успяват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай