Министър Георгиева иска спортен комплекс във всяка община

Проф. д.ф.н. Мариана Георгиева представи официално своя екип

Министър Георгиева иска спортен комплекс във всяка община | StandartNews.com

София. Изграждане на спортен комплекс във всяка община, спешно изработване на нов Закон за физическото възпитание и спорта, промени в Закона за обществените поръчки с цел облекчаване на работата на спортните федерации, ремонт на Зимния дворец на спорта, преформулиране на процедурата за отделяне на средства за физическото възпитание и спорта от Българския спортен тотализатор, изменения и допълнения в Закона за младежта – това са част от основните приоритети в работата на министъра на младежта и спорта проф. д.ф.н. Мариана Георгиева и нейния екип, оповестени на среща с медиите днес.

На пресконференцията министър Георгиева представи официално своя екип. Заместник-министър Йордан Йовчев отговаря за елитния и масовия спорт, заместник-министър Мая Тодорова е с ресор „Младеж", началник на кабинета на министъра е Николай Боршуков, а парламентарен секретар Радослав Ревански. Красимир Димитров е директорът на дирекция „Връзки с обществеността и протокол".

Мариана Георгиева съобщи, че със заповед от 28.06.2013 г. е създаден Обществен съвет по въпросите на спорта към ММС от 36 човека, в който, освен изявени авторитети с биография в спорта, членуват и представители на граждански сдружения и организации. Председател на Обществения съвет е проф. Петър Киров. На първото заседание на новата структура, проведено на 16 юли, са уточнени основните моменти и опорните точки в Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта. Актуализирането на този водещ документ е продиктувано от факта, че в приетата на 19.10.2012 г. от Министерски съвет Национална програма за развитие на физическото възпитание и спорта 1/3 от мерките са с изтекъл календарен срок, а друга част със срокове, които си противоречат. Проектът на Програмата е продукт на работна група, съставена от експерти в ММС и от специалисти от Националната спортна академия „Васил Левски".

Други работни групи са разработили проект на Наредба за финансиране на физическото възпитание и спорта и проект на Методика за категоризация на спортовете.

Министър Георгиева каза, че е необходимо спешно изработване и приемане на изцяло нов Закон за физическото възпитание и спорта, който да бъде изведен в публичното пространство в края на септември или началото на октомври.
„Влизаме в екстремален режим на усилия между ММС, федерациите, НСА и Обществения съвет за изготвяне на нов Закон за спорта, защото в работата ние се убеждаваме, че трябва да се започне от Закона. Не можем да преодолеем съпротивлението на естествената и йерархична връзка между актовете – Закона за спорта и другите подзаконови актове и документи, които да регламентират политиката в областта на спорта. Затова поемаме отговорност за този екстремален режим на работа," заяви Мариана Георгиева.

Министърът посочи като приоритет масовия спорт, защото трябва да се възстанови естествената взаимовръзка не само между субектите, които съставят политиката в областта на спорта, но и между държавата и общините. По думите й тази взаимовръзка гарантира функционалното усвояване на финансовия ресурс, каквито и да са неговите параметри по обективни причини.

„Разкъсаната взаимовръзка между държавата и общините, федерациите, клубовете и спортистите осуетява усилията и не обезпечава целесъобразното използване на финансовия ресурс," категорично посочи министър Мариана Георгиева.
Министерският съвет ще направи необходимото за ремонта на Зимния дворец на спорта и то в екшън план, за да бъде тази база по същество функционална за спорта. До края на годината 1/3 от ремонтните дейности трябва да бъдат изпълнени, а през 2014 г. да бъдат изцяло завършени.

Ще бъде преформулирана процедурата за отделяне на средства за физическото възпитание и спорта от Българския спортен тотализатор, така че те да бъдат водещ потребител на средствата, набирани от БСТ, стана ясно още от думите на министъра на младежта и спорта.

Създаден е Обществен съвет и по въпросите на младежта, в който влизат специалисти от ММС и представители на младежки и граждански организации. Работна група обмисля изменението и допълнението на Закона за младежта, за да бъдат регламентирани текстове, които да разписват статута на субектите за политика за младежта. Изготвен е Доклад за политиката по въпросите за младежта, който отчита миналите периоди, както е записано в Закона за младежта. До края на месеца докладът ще бъде представен на вниманието на народните представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай