Министър смрази Радев. Подобаващ отговор

Атанас Славов обясни кой има право да променя конституцията

Министър смрази Радев. Подобаващ отговор | StandartNews.com

Правосъдният министър Атанас Славов отговори подобаващо на президента Румен Радев, който днес заяви, че Народното събрание имало толкова нисък рейтинг, че той не би си помислил дори да внесе в него своя проект за изменения в Конституцията.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Президентът се опитва да обърка посоката на държавата. Да си прочете правомощията

„Това изказване на Радев ме провокира да отворя сайта на ЦИК и да проверя резултатите на политическите сили, които подкрепят Конституцията. Общо са събрани на последните избори през април над 1,6 млн. гласа при 40% избирателна активност”, каза Славов.

„При президентските избори втори тур президентът е получил 1,5 млн. гласа при 34% избирателна активност. Да говори, че парламентът е нелегитимен при положение, че това е единствената национална представителна институция не съответства на неговата функция като държавен глава в парламентарна държава“, отсече министърът на правосъдието.

„Борислав Сарафов се опитва да промени имиджа на българската прокуратура. Самият факт, че се съгласи и организирахме във ВСС изслушвания по такива важни казуси като „Осемте джуджета“ например е индикация за промяна. Има воля за промяна по начина, по който работи българската прокуратура“, обясни той.

„Промените в Конституцията винаги се правят с оглед на бъдещето. Това е стратегически избор на обществото. Не случайно Конституцията се нарича обществен договор и харта на ценностите. Промените в сферата на правосъдието стоят на дневен ред от десетилетие. Ние изпълняваме наши поети ангажименти“, каза Славов.

Той очаква да се запази основната идея на този законопроект, а именно да се гарантира пълната независимост на съда и отчетността на прокуратурата. „Първоначалната идея е да има самостоятелни Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет, вярвам, че ще се постигне това съгласие. За мен основното е съдиите да се самоуправляват и да са независими. В тази част имаме подкрепа от Венецианската комисия и нашите партньори. Важно е прокуратурата да бъде отчетна пред обществото“, обясни правосъдният министър.

„Със сигурност има влияние в съдебната система и настояването за самоуправление и независимост на съда е, за да имаме превенция срещу това политическо или корпоративно влияние. Настояването за отчетност в прокуратурата е именно тя да не допусне да се използва за инструмент за разчистване на някакви сметки, които сме виждали през годините“, заяви Славов.

Той коментира и това кой през годините е най-добрият главен прокурор от началото на демократичните промени до днес. „Считам, че за съжаление са малко хората, които отговарят на тези високи изисквания за професионални и нравствени качества. Едно от имената, което безспорно се свързва с професионализъм, което не допусна форма на разчистване на средства е проф. Борис Велчев. За всички останали имаше крилати фрази“, добави Славов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
опетков
преди 4 месеца

Борис Велчев, най-безличният главен прокурор, е идолът на този фалшив министър. Той не допринесе с нищо в борбата с престъпността.

Откажи
Д.Маринова
преди 4 месеца

Борис Велчев беше съветник на Първанов,но като прокурор не направи нищо.

Откажи
ness
преди 4 месеца

Искате ли нови усещания в СЕКС?! независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: орален, aналeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двамата, по-добър вкус на спеpма: тя ще иска да яде повече! Вижте---- https://ssur.cc/stimulx

Откажи