Министър Славов: Десислава Атанасова ще има монолитна подкрепа за КС

Тя не бива да си прави отвод по делото за Конституцията, категоричен е той

Министър Славов: Десислава Атанасова ще има монолитна подкрепа за КС | StandartNews.com

Десислава Атанасова ще има монолитна подкрепа за член на Конституционния съд. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов в интервю за бТВ. Той посочи, че е важно в Конституционния съд да влизат кандидати, които са публично известни. Важно е да се види политическият и граждански път, добави Славов. Той е категоричен, че Десислава Атанасова не трябв ада си прави отвод по делото в КС за промените в Конституцията. Съдът бе сезиран от президента Румен Радев.

ВИЖ ОЩЕ: Филип Димитров: Естествено е в КС да участват лица с ярък политически профил

Коментирайки попълването на състава на Конституционния съд, правосъдният министър Атанас Славов заяви, че ако в момента е народен представител би подкрепил двамата кандидати за членове - Борислав Белазелков от ПП-ДБ и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

ВИЖ ОЩЕ: Издигането на кандидати за КС не е само въпрос на чест

Важно е в дебата, който ще се води за Конституционния съд, да е ясно какъв ще е залогът - политическият, гражданският и институционалният залог, поясни Славов.

Според него двамата кандидати за Конституционния съд изразяват позицията на парламентарното мнозинство и ще получат подкрепа. Важно е в предстоящото изслушване на кандидатите, всички въпроси, които вълнуват обществото, да бъдат зададени - относно стаж, опит, как ще се справят с един евентуален политически натиск, допълни Атанас Славов.

"От скамейката на Народното събрание, да облечеш тогата и да влезеш на банката като конституционен съдия няма да е лесна задача, но всеки добър професионалист може да сложи границата. Има добри примери от хора, които са влезли от политиката в Конституционния съд и са били добри в работата си", коментира Славов, според когото и Белазелков, и Атанасова са добри кандидати за КС.

За мен е важно съдебната реформа да бъде довършена, като има ясен ангажимент по новия Закон за съдебната власт, обяви още правосъдният министър, отговаряйки на въпрос дали ще запази поста си при ротацията на премиерите Денков и Габриел. Той обяви, че разчита на подкрепата на парламента за приемането на промените в съдебните закони, които предстоят да се приемат в НС.

Славов подчерта, че дали ще остане или не в следващото ротационно правителство зависи от премира и от вицепремиера. Славов вижда и усеща подкрепата на правителството за реформаторските усилия, които полага.

Правосъдният министър се надява основният корпус от конституционните промени да получат подкрепа и защита от Конституционния съд. Няма как да предреша едно ключово конституционно дело, но ако обърнете внимание на съдиите, които са определени да са докладчици, съм убеден в професионализма на съдиите, коментира Славов.

Той обясни, че темата за двойното гражданство е голяма тема, но когато самият народ е преценил, че двойните граждани могат да бъдат не само част от избирателния корпус, а да имат пасивно избирателно право, преценката трябва да бъде уважена.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илья
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи