Понеделник,

Милка Христова иска данни за акции на СО

От: СТАНДАРТ -
Милка Христова иска данни за акции на СО
A
A
A

В доклада към програмата за приватизация са включени миноритарни пакети от акции, собственост на Столична община, в три дружества – Спортно-развлекателен комплекс „Корали“, „Крематориум“ АД и „Интер експо и конгресен център“. Настоявам за пълна информация за тези дружества, която да бъда предоставена на няколко ресорни комисии, за да можем да се запознаем с начина, по който Столична община ги управлява. Това каза зам.-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова във връзка с доклад относно приемане на допълнение в приложение № 1 на Годишния общински план за работа по приватизация и следприватизационен контрол за 2020 -2021 г.

Христова припомни, че в годините назад това е бил един от начините за източването на столичната икономика. „Създавани са смесени дружества и са приемани устави, които на практика не дават никакви права на общината да упражнява някакви рестриктивни функции по отношение на вземането на решения“, заяви тя.

„Информацията, която получихме е особено притеснителна, тъй като се оказа, че тези дружества са безспорно печеливши, а ние не получаваме или получаваме нищожен дивидент. Затова моето предложение е събраната информация да бъде дадена на ресорните комисии, да се запознаят с нея и да вземем съответните управленски решения, да покажем грижа към общинската собственост, която е част от тези смесени дружества“, заяви Милка Христова.

Участието на Столична община в Спортно-развлекателен комплекс „Корал“ е 34%, а получените дивиденти за последните 10 г. възлизат на между 1700 и 8400 лв., но за периода са получени 48 000 лв.

В „Крематориум“ АД участието на Столична община е 20%, дивидентът годишно е между 13 000 и 150 000 лв. За 10 г. общата сума е около 640 лв.

В „Интер Експо и конгресен център“ СО притежава 17.55% от капитала, но до момента не е получавала дивиденти, тъй като дружеството има кредити, които използва за инвестиции за развитието на базата си.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички