Милка Христова: Безотговорнo е СО да вини държавата за парното

"Топлофикация" трябва да остане общинска, убедени са от БСП-София

Милка Христова: Безотговорнo е СО да вини държавата за парното | StandartNews.com

. Единствената възможност, която съществува в момента, е БЕХ да изкупи дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз”, така държавното дружество ще има ресурс, за да закупи необходимите количества природен газ. Но това е временно решение.

Това каза заместник-председателят на групата на „БСП за България“ и на Столичния общински съвет Милка Христова. „По никакъв начин на този етап не се отказваме от общинския характер на собствеността в „Топлофикация София” ЕАД. Ще участваме активно в преговорния екип с ресорните министерства и ще търсим най-вече вариант, при който да не се повишават цените на парното за софиянци“, категорична бе тя.

„Проблемът трябва да се решава комплексно – да се мисли, както за икономическите интереси на дружеството, така и за цените, които трябва да са социално поносими за гражданите“, смята заместник-председателят на групата на социалистите.

„За съжаление в понеделник станахме свидетели на пресконференция на председателя на СОС Георги Георгиев и Прошко Прошков, който е председател на инженерната комисия, които си позволиха доста своеволен и обиден език по отношение на представители на служебното правителство. Те едва ли не обвиниха сегашните министри на енергетиката и икономиката, че са виновни и отговорни за финансовото състояние, в което се намира столичната „Топлофикация“. Не съм съгласна с такъв подход, защото това е опит за замитане под килима на дългогодишните проблеми в управлението на дружеството“, заяви Христова.

По думите й причините за състоянието на „Топлофикация“ са възникнали назад във времето. „Свидетели сме на некомпетентното ръководство и управление на дружеството през годините. Помним и 90-те млн. лева загробени в КТБ, както и погасените по давност десетки милиони, които дружеството не събираше от нередовни клиенти. Свидетели сме и на редица неизгодни договори. Сега, действително е налице извънредна ситуация, поради скока на цените на природния газ и въглеродните емисии, но това не означава, че е редно да си затваряме очите за проблемите в дружеството и отговорността на Столична община и СОС за тях“, заяви Милка Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай