Миков: Всеки политик трябва да има позиция за Ципрас

Миков: Всеки политик трябва да има позиция за Ципрас | StandartNews.com

Заявих позиция за Ципрас, защото смятам, че всеки политик трябва да я има. Учуден съм, че нашите политици до този момент не са изразили такава. Това заяви пред бТВ председателят на БСП Михаил Миков във връзка с изказването си по-рано, че БСП подкрепя гърците за гласуването с "НЕ" на референдума.

Трябва да се каже, че когато се дават пари на Гърция те се дават върху огромни лихви. Всичко, което се случва, се изсипва върху гърба на данъкоплатеца. Реформи, реформи – това се превръща в свиване на социалните права на гражданите, за сметка на което се увеличават приходите на големите корпорации, смята левият лидер.

Гръцкият случай е сигнал за Европа – че трябва да бъде по-социална, че трябва да се обръща към социалната, а не към фискалната политика. Всеки се доказва с делата, а не с хвалбите и приказките. В момента има среда, в която се разбира, че България трябва да бъде подпомогната икономически. Страната ни губи от санкциите на Русия. Ако управляващите имат смелостта да заявят в Европа ясна позиция, би трябвало да има и по-голяма подкрепа за бежанската вълна, защото страната ни е буфер, подчерта партийният председател.

На местните избори е важно БСП и левицата да увеличи представителството си. Ако на европейските избори сме имали над 400 000, на парламентарните – над 500 000 гласа подкрепа, смятам, че на местните избори е нормално да гоним цел – над 600 000 гласа, която ще посочи подкрепата на лявото представителство, каза още той.

Миков определи, че очакванията са левицата да има 70 кмета, над 1000 съветници, но много е важно колко гласа ще получи БСП лява България на тези избори. Важно е политическото представителство, защото най-добре отразява политическото доверие, подчерта Миков.

За КТБ той отново заяви, че най-много държавни средства бяха концентрирани в КТБ по времето на ГЕРБ. Имаше едно решение на служебния кабинет, което трябваше и ние да спазваме, за равномерно разпределение на държавните пари по банките. Нашата позиция е ясна – всичко на масата: фирми, физически лица, преференциални кредити, заяви Миков. Според него покрай КТБ се правят какви ли не внушения, в които се търси политическа изгода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай