Миков: Студентите обслужват политически интереси

Решението на НС за мораториума е нищожно, твърди председателят на НС

Миков: Студентите обслужват политически интереси | StandartNews.com

София. „Студентите обслужват политически интереси и това са предсрочните избори. Не отричам правото им да имат позиция, но тя съвпада с вижданията по определени въпроси на определени партии". Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков по повод окупацията на студентите от СУ и НБУ днес.

В БСП има разделение по много въпроси, не само темата за мораториума върху купуването на българска земя от чужденци, каза Миков и уточни, че вътре в групата позицията е била да се гласува по съвест. „Какво става със земята в България - един президент обеща на хората като си получат дядовата нива да идат на Канарските острови, тъй като ще станат богати. В последствие се разби земята и върви процес на комасация, защо не се попита как се разпределят субсидиите на декар. Трябва да се види кой ползва и получава субсидии без да плаща на собствениците", каза още той.

Миков обясни, че все пак е подписал обнародването на решението на парламента в Държавен вестник, въпреки, че самият той го смята за нищожно. „Решението за мен е нищожно - противоречи на конституцията и на договора с ЕС, който също има върховенство", обясни той.
Председателят на НС коментира и намерението на държавния глава Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за казуса „Пеевски". Той заяви, че иска да види с какви мотиви президентът ще направи това. Миков обясни, че нито Делян Пеевски, нито Иван Иванов са губили статута си на депутати. Той припомни, че във вторник Иван Иванов бе възстановен като народен представител.

Председателят на НС обяви, че не очаква подкрепа от парламентарните групи на ГЕРБ и Атака при гласуването за закона, след като днес обявиха детайлите по бюджет 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай