Миков реже заплати на "Позитано"

Миков реже заплати на "Позитано" | StandartNews.com

Скастриха Добрев заради "фараоните" в БСП

Михаил Миков затяга коланите в централата на "Позитано" 20. Заплатите на администрацията в централата на БСП ще намалеят с 30%. План Б е да се намалят щатните бройки. Това е предвидено в проекторешение, което лидерът на БСП Михаил Миков ще предложи на съпартийците си за свиване на харчовете в БСП. В червената централа са започнали и ревизия на събирането на членския внос по места, съобщиха високопоставени източници от БСП. До половин година ще заработи и платформата за електронните членски карти, които ще са активни само ако социалистите са платили вноската си. Така ще се повиши събираемостта на членския внос и ще се следи дали броят на регистрираните членове отговаря на получените гласове за БСП от всяка община.

"БСП очевидно има много тежки проблеми и те не са от година-две", заяви пред Дарик радио говорителят на НС на БСП Атанас Мерджанов. И продължи: "За мен специално те са от последните 10-12 години, когато партията се модернизираше в контекста на европейските изисквания, правеше компромиси, включително и от програмни намерения, не обясняваше достатъчно добре възходи и падения и някак си свикнахме да обясняваме загубите по някакъв по-заобиколен, по-заоблен начин". Мерджанов посочи, че лидерът Миков е поставил няколко много важни въпроса, които опират най-вече до членството в партията. "Очевидно въпросът кои сме, какви сме - идва сериозно на дневен ред и това трябва да бъде отправното ни политическо послание за промяна", каза Мерджанов. Той изрази несъгласие с критиките, които соцдепутатът Кирил Добрев отправи преди ден към ръководството на партията пред bTV. "Категорично не сме съгласни с подхода да атакуваш партията отвън, през медиите. Това някак си е не е партийно, не е колегиално, не е другарско", отбеляза Мерджанов.

"Добрев е прав за едно, че участието на БСП във властта през годините не успя ефективно да защити интересите на бедните, работещите бедни, болните, необразованите, националните интереси на страната ни", заяви в официална позиция младежкият лидер на БСП Вероника Делибалтова. "Не мога да приема обаче изнасянето на проблемите на партията извън легитимните й структури", заяви Делибалтова.

"Това е виждането на Киро да прави партийна работа", отсече и медийният секретар на червените Антон Кутев пред Нова телевизия.

Червените в опозиция, но с Бойко по 4 точки

БСП ще е опозиция, но ще подкрепя ГЕРБ и Бойко Борисов по четири приоритета: евроатлантическата ориентация на България, привличането на чужди инвестиции, отпушването на еврофондовете и влизането в европейския банков съюз и в единния енергиен съюз. Това обясниха медийният секретар на БСП Антон Кутев и говорителят на партията Атанас Мерджанов.

"Ще бъдем яростна опозиция или яростно подкрепящи, в зависимост от политиката, която се провежда", каза Кутев пред Нова телевизия. И подчерта, че партиите точно сега, при тези преговори, при това правителство, трябва да проявят огромна отговорност. "Наистина трябва да се прояви конструктивизъм, който да остави миналите различия и да се търси това, което оттук нататък ще ги обединява", каза още той.

В същото време пред Дарик радио Мерджанов заяви, че ГЕРБ трябва да носи политическата отговорност за съставянето на правителство.

"Ако бъдем потърсени отново от ГЕРБ, ние сме готови да водим допълнителни консултации, но не заради някакви отстъпки, а заради опит действително да се намират полезни за държавата решения", отбеляза той. И заключи: "Няма драма БСП да подкрепи разумни предложения, които идват от ГЕРБ или други политически партии".

Йотова допусна съюз с Първанов

Очевидно оттук нататък предстои големият, съдържателен разговор за бъдещето на левицата в България. Това заяви във Факторът "Кошлуков" по ТВ7 евродепутатът и член на ИБ на БСП Илияна Йотова. На въпрос, възможна ли е коалиция на БСП с Георги Първанов и Татяна Дончева, Йотова отговори, че е възможно, но това минава първо през оздравителния период в БСП. Попитана дали Миков е точният човек за лидер на партията Йотова отговори: "На този етап да, смятам, че той ще бъде добър председател на БСП през следващите години". Социалистката бе категорична, че партията има твърде малко време за трансформация предвид наближаващите местни избори. "Имаме сериозни проблеми вътре, в организационните структури на партията, в начина, по който тя функционира; имаме проблеми с това да си отговорим кои сме ние и какво точно защитаваме в момента, още повече, че имаме конкуренция в лявото пространство", отбеляза Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай