Миков раздава задачи от Бузлуджа

Миков раздава задачи от Бузлуджа | StandartNews.com

Станишев хока президента за партийно говорене, иска обединение на червените

Първите си задачи още на Бузлуджа раздаде вчера новият лидер на БСП Михаил Миков. В близките дни той ще събере областните лидери, за да каже на всеки какво очаква от структурите по места за предстоящите парламентарни избори. На традиционния събор на социалистите на Бузлуджа Миков предупреди, че ще следи внимателно работата на всеки социалист. "Ще направим добър резултат на изборите, когато всички ние сме обединени, когато всеки партиен член и партиен ръководител си даде ясна сметка защо е в БСП - от партийния секретар на основната партийна организация до председателя на Националния съвет на БСП", каза Миков. Към парламентарния вот той тръгна с конгресния си талисман - малката Яна от родния му град Кула. Момиченцето се качи на официалната трибуна на Бузлуджа вчера. Яна бе първата, която поздрави Миков при избирането му на поста миналата неделя в НДК. Председателят на БСП цитира откъс от "Интернационала" в първата си реч като лидер на червените у нас под чинията. "Октомври не е бой последен, октомври е битка по пътя, битка за една по-добра България, битка за едно по-отговорно БСП и аз съм убеден, че тази битка ще я спечелим - надъха Миков своите. И отсече: Лявата идея е кауза и няма никакъв личен интерес, който може да бъде поставен по-високо от нея. Миков сравни Бузлуджа със знаме на социалистите и заяви, че към днешна дата червените редици трябва да дадат на хората справедливост. "Днес работникът усеща несправедливото отношение, когато става дума за заплатата му, малкият предприемач - когато става въпрос за обществените поръчки, а пенсионерите усещат несправедливостта, когато не знаят дали ще им стигне пенсията за здраве и поминък", каза Миков. С тези хора трябва да бъдем честни, да ги представляваме и да бъдем автентичните силни гласове на българския народ. Преди Миков пред множеството от близо 45 000 души се изправи президентът на ПЕС Сергей Станишев. "Идваме тук в моменти, когато сме силни и сме победители. Идваме, когато сме претърпели и тежки поражения, но сме тук, за да покажем и през 2014 година, че сме силни и че сме единни и независимо от дъжда и лошото време сме над 45 000 човека от цяла България", каза Станишев. Той бе аплодиран, след като направи коментар за политическата ситуация в страната от последните седмици. Свидетели сме на това, че вече има негласна коалиция между президента, ГЕРБ и ДПС и много други сили се присламчват към тях, отсече Станишев.

Още от рано в събота сутринта под легендарната чиния на върха започнаха да се събират социалисти от цялата страна за отбелязването на 123 години от зараждането на социалдемократическото движение. Близо 1000 автобуса, над 400 микробуса и стотици автомобили буквално блокираха на километри от историческата поляна шосетата в околността. Заради дъжда членове и симпатизанти на столетницата бяха предвидливо въоръжени с дъждобрани и чадъри. Домашна ракия, вино и чай подгряваха хилядите до началото на официалните речи. Кебапчета по левче, бира по 2 лева, кафе по левче и други лакомства, както и традиционни сувенири на БСП се продаваха успешно на десетките сергии около официалната сцена. Журналистът и кандидат за евродепутат Александър Симов грабна тази година наградата "Георги Кирков", а призът му бе връчен от Миков. Аз съм бесепар, винаги съм мечтал за тази награда, каза Симов от трибуната. Почти всички депутати от БСП, цялото изпълнително бюро на партията, Мая Манолова, Драгомир Стойнев, Димитър Дъбов, Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Корнелия Нинова и други също поздравиха множеството. Повече от 6 часа продължи изтеглянето на колоната от автомобили и автобуси след края на официалната част от събора, а младежите от БСП останаха за вечерно парти под чинията.

Фейсбук преля от селфита с Мая

Стотици симпатизанти и членове на БСП се снимаха за спомен с мобилни апарати с червената фурия Мая Манолова по време на бузлуджанския събор. Снимките се оказваха малко по-късно в социалната мрежа въпреки слабия обхват под върха. Соцлидерът Сергей Станишев направи половинчасова фотосесия със свои симпатизанти. Президентът на ПЕС раздаде десетки автографи, докато чакаше началото на официалната част на събора, за да се качи на трибуната. Председателят на БСП Михаил Миков пък беше подготвил специални свои снимки, на които полагаше автограф. Мотото на Бузлуджа тази година "Силна БСП - единна левица" бе изписано на луксозните автографи.

Стойнев: Хората мечтаят за единство

БСП трябва да изведе страната на нов път, българите са уморени и разединени от вражди. Това каза зам.-председателят на партията Драгомир Стойнев пред "Стандарт" по време на бузлуджанския събор. Хората мечтаят за възраждане, за възстановяване на ценностите като родолюбие, допълни още той. Не можем всеки път да тръгваме от нулата, БСП не е в криза. Ние сме водещата политическа сила, допълни още Стойнев. Десетки симпатизанти на червените се снимаха за спомен с него. Духовната криза е по-силна от икономическата, а двете водят до дълбока демографска криза, допълни още икономическият министър в оставка. Има само една партия, която може да предложи нови национални цели и това е нашата партия. Хората се отчуждиха от политиката и мразят политиците, защото позволихме през годините да се трупа дефицит на почтеност, отговорност и справедливост, допълни още той. Категоричен съм, че БСП е най-малко засегната от тези негативни процеси, допълни още Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай