Миков преброи кворум чрез квестори

ГЕРБ ще сезират Конституционния съд "за тези нарушения на парламентарния правилник"

Миков преброи кворум чрез квестори | StandartNews.com

София. Във втория ден за дебат на внесения от ГЕРБ вот на недоверие парламентът събра нужния кворум чрез преброяване на народните представители от квесторите в пленарна зала. Председателят на парламента Михаил Миков откри заседанието при налични 207 депутати в залата, които обаче не са се регистрирали в електронната система.

След решението на Михаил Миков депутати от ГЕРБ скандираха „Оставка" и в залата се разяриха спорове по темата. Димитър Лазаров от ГЕРБ възрази срещу откриването на заседанието като цитира алинея 2 от 48 член на правилника, според която председателят открива Народното събрание ако присъстват повече от половината народни представители, като проверка на кворума се извършва чрез компютаризираната система.

Миков обясни, че в зала има 207 народни представители, което говори за наличие на кворум и прикани Лазаров, ако иска да оспорва неговото решение за откриване на заседанието. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна залата  като поясни, че ще сезират Конституционния съд "за тези груби абсолютни нарушения на парламентарния правилник".

Янаки Стоилов от Коалиция за България заяви, че парламентаризмът не се свежда до трикове и парламентарни процедури. Ако вносителите не представят мотивите към вота, ще се смята, че те мълчаливо оттеглят вота, каза депутатът.

Ръководството на парламента е в тотален разнобой, каза депутата от ГЕРБ Цецка Цачева. „Бих се съгласила с всяка дума на Лютви Местан, ако ставаше реч за нормално функциониращо Народно събрание, ако се прилагаше правилника за дейността му, ако имаше яснота кои са народните представители, които са регистрирани в зала. Затова Димитър Главчев поиска прегласуване, за да могат да заработят таблата и да се види кой участва в гласуването. Това е срам и позор за начина, по който работи Народното събрание", обясни Цачева.

Депутатите от „Атака" не са в залата, а от ГЕРБ не желаят да се регистрират докато управляващите не създадат кворум. 30 минути по-рано заседанието отново не стартира поради липса на кворум, тъй като едва 110 депутати бяха регистрирани.

Според заместник-председателя на парламента Мая Манолова депутатите от ГЕРБ се държат като "селски отбор и стават за смях", а според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ръководството на парламента трябва да подаде оставка незабавно, защото не могат да си оранизират заседанието.

Само час и половина продължиха дебатите в залата на Народното събрание. Водещият заседанието Христо Бисеров (ДПС) обяви краят им и насрочи гласуването по вота за петък в 11ч. По Конституция гласуването се провежда най-малко 24 часа след разискванията по вота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай