Миков: Няма ясна обосновка за какво е новият дълг

Миков: Няма ясна обосновка за какво е новият дълг | StandartNews.com

Няма ясна обосновка за тези 16 милиарда, дори да се вземат всички предстоящи плащания по погасяване на стар външен дълг. Това мнение изрази по БНТ лидерът на БСП Михаил Миков.

"Освен, че не е необходим, начинът, по който се взема, противоречи на закона", каза Миков. По негови думи, за да проведе тези преговори министърът е трябвало да получи мандат за 8 милиарда евро, а е получил миналата година само за три милиарда. Депутатът смята, че преговорите са водени, без да се спазят два закона – за публичните финанси и за международните договори.

Той обясни, че отваряйки сайта на Министерството на финанисте се вижда, че в следващите две години необходимите плащания са около 2.5 милиарда. Според него в разговорите не е станало ясно колко пари и за какво трябват и няма ясна обосновка за тези 16 милиарда дори да се вземат всички предстоящи плащания по погасяване на стар външен дълг. "Оправданието с дефицита не е състоятелно", категоричен беше той.

Миков заяви, че когато кабинетът Орешарски е поискал взимане на дълг, това е било доста по-аргументирано и законосъобразно направено.

Той смята, че 16 милиарда създават риск от дългова спирала на страната. Според него е възможно недоверието да се превърне в разделителна линия в управляващото мнозинство особено ако това недоверие продължи да се разраства и по други въпроси.

"Няма посока на страната", така отговори Миков на въпроса как оценява първите 100 дни на кабинета Борисов. Според него е очевидно, че икономическо развитие не се очертава. Той каза, че еврофондовете са повече в приказките на правителствените представители, отколкото реално случващи се и реално по редица програми ще бъдат нулеви. Това и ниският ръст на БВП няма да осигурят необходимия ръст на икономическо развитие, смята лидерът на БСП.

По негово мнение правителството не може да започне една ясна политика, която е необходима на България, която да изравнява неравенствата. Той беше категоричен, че ако БСП бяха на власт са можели да предложат по-добри пенсии и заплати. Според него се харчат средства необосновано, без да се осигурява заплащане, което да осигури потребление и развитие. Той каза, че вътрешното потребление ще бъде свито през този период.

Санкциите срещу Русия и контрасанкциите от Русия затварят допълнително пазарите за български стоки и не се прави нищо за компенсиране на българските производители, смята той. "След загубата на Южен поток, след хвалбата за блокираните три големи проекта, без някакъв сериозен голям проект България трудно може да претендира за водещо място на Балканите", заяви депутатът. Според него ако не се предприемат спешни мерки от правителството има риск България да бъде заобиколена отвсякъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай