Миков: Наказателният кодекс да бъде широко обсъден

Миков: Наказателният кодекс да бъде широко обсъден | StandartNews.com

Видин. "Промените в Наказателния кодекс трябва да бъдат широко обсъдени", заяви във Видин председателят на Народното събрание Михаил Миков. Това трябва да стане с граждани, с неправителствения сектор, с експерти. Обсъждането трябва да обхване принципите, а не отделни текстове и алинеи, извадени от контекста на кодекса.

"Най-големият въпрос, който има и политически измерения, е колко и как да се дозира репресията, кои са целите й – възпитание, превъзпитание или ограничаване, колко струва наказателната политика на държавата и кой я плаща. Важно е и да се отчете ефективността на налаганите санкции.

Ако дискусията бъде оставена само за парламента, то в предизборното време тя може да предизвика крайни обществени нагласи, с които някои политици може да злоупотребят.

След Нова година Народното събрание ще се насочи към обсъждане и приемане на закони за подкрепа на правителствената програма, социалната политика, борбата с нелоялната конкуренция, злоупотребата с монополно положение", каза още Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай