Миков: Изключително мръсни избори

Миков: Изключително мръсни избори | StandartNews.com

БСП зове Бъчварова и Дончев да поемат отговорност, обмисля обжалване на вота по места

Свидетели сме на изключително мръсни избори. Това обяви на извънреден брифинг лидерът на БСП Михаил Миков. По думите му никога не се е случвало ден след изборите никой да не знае каква е избирателната активност. "Умишлено се създава хаос, за да се прокарат внушения чрез манипулиране на резултатите. Сега избирателната активност ще бъде натъкмена според нуждите", заяви соцлидерът. По думите му данните от страната показват изключително висок процент на недействителни бюлетини. Освен това социалистите предоставят данни за писане наизуст или по договорки на преференции. Има предпоставки за обжалване на резултата поне в два-три града, при това не само от БСП. В момента социалистите събират своя информация за нарушения в изборния процес, с които да обосноват евентуалното искане за обжалване на изборните резултати. "Вицепремиерите Бъчвалова и Дончев носят пряка отговорност за неспряване с изборния процес", каза още Миков. На въпрос на "Стандарт" дали това означава, че им иска оставките той отговори: "Попитайте премиера как се носи отговрност". Миков благодари на избирателите, които са дали гласа си за БСП в тежа обстановка, в ситуация на притискане и опит за корпоративно влияние и купуване на избиратели. Той подчерта, че червената партия е запазила влиянието си. В 31 общини са спечелили кметове от първия тур, а от общо около 80 отиват на балотажи, от тях 7 в големи областни градове. Миков не изключи възможността да се оспори вотът в столицата. За това намекна в изборната нощ кандидатът за кмет на Левицата Михаил Мирчев. "Изборите са важни на всяко изборно място, ще обърнем внимание на всеки балотаж", подчерта още Миков. Той бе категоричен, че резултатите потвърждават, че мястото на БСП е в опозиция и нямат намерение като втора политическа сила "да се отъркваме в различни властови комбинации".

Според Миков предложените от ГЕРБ промени в конституцията са "опит" за отклоняване на общественото внимание от мръсотията на изборите. По думите му и сега в основния закон съществува текст, че за тежко престъпление депутат може да бъде задържан . "Вчера имаше заварено положение видяно от целия български народ - поддържано бездействие на органите, за да се отклони общественото внимание от изборните нарушения" и всички тези пикантерии били охотно отразени от медиите. "Реалитито Сидеров подмини това което се случваше в секциите в изборната нощ", подчерта още Миков. По думите му референдумът също изиграл своята рола - да усложни изборите и да увеличи броят на недействителните бюлетини. Затова в зала БСП няма да подкрепи възможността за електронно гласуване. "Вчера бяха показани всички възможности за манипулиране на резулатите по електронен път. Много граждани които от сърце подкрепиха електронното гласуване са си направили изводите, активността в чужбина също е много ниска", посочи Миков. Според него е факт, че колкото повече се стремим да ограничаваме нарушенията по закон, толкова повече затруднения се създават пред българските граждани. "На страната и предстоят тежки времена, това не дава светъл хоризонт пред всички които гласуват днес", обобщи Миков.

Лидерът на БСП в София Калоян Паргов заяви, че в "Арена Армеец" се случват многобройни нарушения, дописват се протоколи, чувалите не са затворени според изискванията, говори се за запалени бюлетини, а членовете на районните избирателни комисии са държани като затворници. Това означава, че никой няма да иска да е член на СИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай