Миков: БСП е единствената идейна партия в България

Миков: БСП е единствената идейна партия в България | StandartNews.com

АБВ не е опасна, смята лидерът на червените

Пловдив. „Единствената идейна партия в България беше, остава и съм убеден, ще бъде Българската социалистическа партия“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на откриването на семинара „Предизвикателствата пред лявото в Европа и България през 2015“ в Пловдив, предаде пресцентъра на червените.

По думите му сред вътрешнополитическите фактори, които имат значение за състоянието, за развитието на БСП- са отношенията с президента. Той припомни, че в периода 2002 – 2012 е имало президент, излъчен от левицата, но „сякаш не успяхме да извлечем достатъчно позитиви от това, особено през втората половина от този период“. Относно отношенията с днешния президент, който по думите му, демонстрира недопустимо поведение на държавен глава, Миков заяви, че днес е нужно БСП с по-голяма увереност да отстоява пред президента принципите на парламентарната демокрация, вкл. разделението на властите, и да изпълнява ролята си на обединител на нацията. Това ще затвърди характеристиките на БСП като национална и демократична партия.

БСП доказа, че може да устои на дългогодишните политически репресии

„БСП доказа, че може да устои на дългогодишните политически репресии от представители на десницата в периода 1997 – 2001 и в най-новия период- от стана  на ГЕРБ. Това е, защото БСП, за разлика от тези формации, е идейна партия. Освен това, ние сме и демократични- и това е особено видно в сравнението с ГЕРБ.”- изтъкна лидерът на БСП.  Относно отношенията с ДПС Миков заяви, че в това партньорство се е видяло, че когато несъвместимостта между либералните и социалистическите ценности ни накара да отстъпим от политически, от идейни, програмни позиции- последиците от това като отношение, като доверие в гражданите- са твърде тежки. В тази връзка той заяви, че БСП трябва да продължи да си партнира с онези партньори, които отговарят на политическия й профил и с които левицата споделя общи ценности. Миков използва случая да благодари на партньорите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бе категоричен, че тази коалиция не е проект за едни избори.

Михаил Миков изтъкна, че  размиването на политическата идентификация и изводът, че няма ляво, няма дясно- са довели до това, на избори хората да решат да останат вкъщи. „Югът на Европа ни дава доказателства, че има ляво и ние трябва да утвърждаваме в нашата работа ясното, автентичното представителство на левите ценности, защото в най-бедната страна от ЕС- това е интересът на българските граждани.”- коментира председателят на БСП.

АБВ не е опасна 

Михаил Миков коментира, че АБВ  не е опасна партия за разделение на левицата, защото те не предлагат алтернатива за развитие. „Те изповядват един леко обиден за избирателя прагматизъм в реализирането на определени властови амбиции, полезни за тесен кръг от ръководството, но в никакъв случай, недаващи възможност и ресурс за реализиране на политика, заради която тези хора, които са пуснали бюлетината за АБВ, са участвали в иборите с очакване и надежда“, аргументира се Миков.  За АТАКА лидерът на социалистите заяви, че в последно време тя се опитва да заеме ниша в крайно лявото пространство, да играе ролята на крайната левица. Според него тяхната риторика има своята аудитория, но те не звучат докрай автентично - заради политическата си история, заради липсата на ясна политика, заради прекомерната злоупотреба с националистически и ксенофобски послания и заради липсата на европейска легитимация.

            „Ние като социалисти трябва много по-активно да се съобразяваме с настроенията в обществото и да даваме постоянен отговор не само на национално равнище- а на областно, на общинско, в основните партийни организации, които трябва да излязат от апартаментите и опушените клубове. Най-важно е отношението с гражданина.”- призова Михаил Миков. 

За външнополитическите връзки на БСП Миков заяви, че партията трябва да продължи активните отношения  със семейството на ПЕС и други партии, извън това семейство, които споделят леви ценности. „Ние имаме големия шанс, че Сергей е председател на ПЕС, но това е и голяма отговорност – отговорност за подкрепа, но и отговорност за налагане на политики, които българските социалисти предлагат на партиите от ПЕС“, каза още лидерът на социалистите.

В заключение Михаил Миков поиска партията да се подмладява постоянно. „Във всички ръководни органи трябва да утвърдим квоти за млади хора, които да участват в тях“, предложи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай