Михайлова: Никой не е казал, че 10 на сто са задължителни

Михайлова: Никой не е казал, че 10 на сто са задължителни | StandartNews.com

Добрич. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която участва в годишната среща на местната власт заяви, че посочените 10 на сто съкращения, не са дадени като задължителни. "Никой не е казал, че е задължително да се съкратят 10 на сто. Става дума за оптимизация на структурата на МОСВ. Затова ние в момента извършваме анализ, като правим прегглед на дирекциите, както в централното управление, така и в регионалните дирекции, за да видим къде има увеличение на щата, защо е направено. Има възможности", каза Михайлова.

Запитана приема ли предложението на общините за замразяване на отчисленията за тон депониран боклук на 15 лв., министър Михайлова заяви: "Съгласна с общините, че размерът за догодина 35 лв. за тон отпадъци е непосилна. Не може обаче да се говори и за замразяване, защото има приета пътна карта за управление на отпадъците, която сме длъжни да изпълняваме. Затова трябва да се намери балансирано решение. Още повече, че ще предложа на общините средствата, които са по сметките на РИОСВ да могат да се ползват за рециклиране на отпадъци, въвеждане на системи за разделно събиране и компостиране, така че да се постигне крайната цел - намаляване на количеството депонирани отпадъци", каза Михайлова.

Вече в залата пред кметовете тя обяви още, че идната седмица експертите на министерството ще проведат отново среща с НСОРБ. В отговор на това председателят на УС на НСОРБ и кмет на Пазарджик Тодор Попов отговори: "Помолете експертите да мислят върху мноооого плавен скок на отчисленията за следващата година".

Михайлова обяви още, че през 2014 г. ПУДООС ще разполага с 50 млн. лв., с които ще бъдат довършени спрените през 2009 г. малки водни проекти. Освен това предприятието ще финансира и проекти на общини под 10 хил. жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай