Михаил Миков поздрави синдикатите по случай 1 май

Михаил Миков поздрави синдикатите по случай 1 май | StandartNews.com

София. Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати поздравителни адреси до президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров и до президента на Конфедерацията на труда „Подкрепа" д-р Константин Тренчев по повод Деня на труда и на международната работническа солидарност. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на парламента поздравява хилядите членове на двете синдикални организации в България, както и всички хора на труда в страната по случай 1 май. Повече от 120 години вече Българя изразява на този ден почит и преклонение към всички хора на труда, към техните стремежи и борби за работа и живот при достойни условия, посочва Миков.

„Празникът е повод да ви уверя, че високо ценя ролята на КНСБ и КТ „Подкрепа", създадени в условията на свободно синдикално сдружаване, да представляват и защищават интересите на работниците и служителите за намаляване и премахване на бедността", пише в поздравителните писма председателят на Народното събрание. Той отбелязва още, че подчертано активното участие на синдикатите при осъществяване на социалния диалог във всичките му форми – тристранно сътрудничество, колективно договаряне, уреждане на колективните трудови спорове в името на справедливостта и човешкото достойнство, е изключително полезно за обществото.
„Същевремнно съзнавам, че сме длъжници пред вчерашните и днешни трудови хора на България – нашите родители, братя, сестри и деца, в изграждането на социалната държава, която Конституцията от 1991 г. предвиди, заявава Михаил Миков. По думите му стъпките, които 42-рото Народно събрание предприе през лятото на 2013 г. и в началото на тази година, са все още недостатъчни, но те са израз на непоколебима воля да се върви в избраната посока.
„Позволете ми да изразя волята и желанието да вървим заедно по този път. Нека да го правим в диалог, конструктивни спорове и дискусии, с активното участие на правителството и на работодателските организации. Само на тази основа можем да подобрим условията на труд и живот на всички български граждани в една наистина демократична, правова и социална държава", се казва още в поздравленията на председателя на парламента.

На 2 май председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители ще участват в честванията по повод 138-та годишнина от Априлското въстание, които се провеждат в местността „Оборище".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай