Местан: Внушението за задкулисие Борисов - ДПС е реформаторска немощ

Местан: Внушението за задкулисие Борисов - ДПС е реформаторска немощ | StandartNews.com

"Кадровите промени са проблем на българското правителство, собствено на министър председателя. Негово е правото да приеме оставки и респективно да номинира други подходящи според него фигури за министри, в конкретния случай за министър на вътрешните работи". Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан днес след консултации при президента Росен Плевнелиев. "Надявам се обаче на всички вече да е станало ясно, че днешното решение на министър председателя, приел оставката на Вучков, да номинира госпожа Бъчварова за министър на вътрешните работи и наред с това да поиска оставки на главен секретар на МВР и на председател на ДАНС, снемат всякакви внушения за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов - ДПС. Това е ярко доказателство, че подобно задкулисие има само в главите на анализатори и на нашите политически опоненти, които прибягват до елементарния трик - да скрият собствената си управленска и реформаторска немощ зад паравана ДПС. Надявам се от днес да спрат спекулациите по тази тема, защото те са обидни както за ДПС, така и за премиера Борисов", подчерта председателят на Движението.

Лютви Местан заяви, че е уверил държавния глава, че и "занапред в 43-тото народно събрание ДПС ще се играе ролята на непримирима, решителна и на моменти агресивна политика на опозиционна партия". "Ще се държи като решителна, на моменти агресивна опозиция против участието на ксенофобския елемент в управлението на страната. Ние ще бъдем опозиция на езика на омразата. Ще бъдем опозиция на дискриминационните напъни, които за съжаление се превръщат в политика на министрите, на политически уволнения, на чистки по политически признак. Ще бъдем категорична опозиция срещу всяко решение, което дори може да създаде съмнения за отклонение на България от стратегическия извод да се развива като страна, не само формален, но и реален член на ЕС. И същевременно ДПС, когато става въпрос за теми, които засягат интересите на българската държава, теми, които трябва да се обмислят като надпартийни, ние ще гласуваме съобразно собствената си политическа идентичност и ще бъдем здрава опора на стратегическия, национален интерес на България да се развива като нормална, последователна, европейска държава. Това е обяснението за вота ни за съхраняването на плоския данък, това е обяснението и за начина, по който гласувахме и за съдебната реформа, и за емитирането на външен дълг", подчерта Местан.

"България трябва да се държи като реален член на ЕС и НАТО", каза още лидерът на ДПС и допълни: "Бих искал да разбера дали тази теза е теза на всички партии, които стоят зад кабинета "Борисов 2". Що се отнася до другото предизвикателство - "Ислямска държава", подчертахме, че ДПС със своя либерален, национален, европейски, светски профил се явява много по-надеждна бариера срещу радикалните бацили в българското общество, отколкото телената ограда". По думите на Местан, ДПС е по-надеждната цивилизационна бариера за България, отколкото не една, а няколко телени огради.

"Атаките срещу ДПС се явяват в крещящо противоречие със стратегическия интерес на България. Ако искаме да осъществим реални реформи в образованието, трябва абстрактното говорене да прерасне в конкретни и реални политики", допълни Местан. Той посочи, че те трябва да започнат с изграждането на мрежа от детски градини, които да обхванат 100% от децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай