Местан: Уплаших се и се скрих при Гьокче (ОБЗОР)

Местан: Уплаших се и се скрих при Гьокче (ОБЗОР) | StandartNews.com

Изключеният от ДПС призна, че сам е написал декларацията за руския самолет

Отцепникът обижда медиите и се закани да ги съди

Изключеният от ДПС Лютви Местан се показа и проговори за първи път от две седмици. И призна, че се е скрил в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче, тъй като охраната му била свалена, а той се притеснявал за себе си. От какво точно се е страхувал обаче не стана ясно, но целта му била да потърси закрила. На вчерашната пресконференция до него застанаха другите отцепници - Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али, както и джебелският кмет Бахри Юмер, а в залата бяха съпругата му Ширин и бившата спортна министърка Мариана Георгиева.

Версията на Местан за отиването му в турското посолство е, че това се случило, защото в деня след тържеството, на което почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган произнесе знаковата си реч, "получил ултимативно телефонно обаждане да подаде оставка до 22 декември". Местан отказал да го направи, защото, по думите му, това означавало да признае, че е сбъркал с декларацията за сваления руски самолет. Минути по-късно обаче самият той призна, че не е консултирал съдържанието на декларацията с почетния председател Ахмед Доган. Паралелно с оставката била свалена и неговата охрана. Местан си позволил да се обади на президента Росен Плевнелиев, за да пита къде са гардовете му. В отговор разбрал, че нарушение на законите няма. Затова поискал от съратника си Сюлейман Гюкче кола, с която да отиде в резиденцията му. Местан останал в посолството, докато успее да си осигури "безопасно" място и една-две вечери спал при приятели извън София. В същото време обаче изключеният от ДПС депутат се появи вчера със солидна охрана. След като не успя да отговори конкретно на нито един въпрос на медиите, Местан ги нападна с думите: "медии бухалки", "водите епитетна война срещу мен". И заплаши да съди всички - и медии, и експерти, и критици, които са го обвинили в шпионаж. Притиснат от въпросите, той се опита да анонсира и нова пресконференция, но само с "отговорните медии".

Местан се опита да обясни съща така, че остава в политиката и няма да се оттегля от Народното събрание. И отново намекна, че готви "политически субект", който щял да бъде "пронатовски", "проевропейски" и позициониран вдясно. Дали и кога обаче ще стане това никой не разбра.

Защитавайки за пореден път турските интереси, Местан дори си позволи да намекне на лидерите на парламентарни групи да водят по-активен диалог с Турция. И веднага след това призна за срещите си с президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу.

Лютви Местан се оплака още, че отношението към него е било като към пионка. "Без да съм наивник, изиграх ролята на романтичен сапьор. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво се случи", допълни той. А преди това обясни как е участвал с главна роля в свалянето на кабинета "Орешарски".

След час шикалкавене около зададените му въпроси Местан започна да се оплита, а думата започна да взима отцепникът Хюсеин Хафъзов. Той пък изобщо не отговоря на въпроси, а директно заплаши със съд всеки, който го нарича "предател на българските интереси". След час и половина брифинг и нито един конкретен отговор Местан не издържа и напусна залата.

ВМРО: Продължава да се ислямизира

"Местан очевидно ще продължава да брани Турция. Същата Турция, която арестува светски настроени лица и се ислямизира ден след ден. Явно това ще е и идеологията на новата партия на Местан. Затова и неговите определения "либерално" и "евроатлантическо" май трябва да се заменят с "протурско" и "проосманско". Това се посочва в позиция на ВМРО по повод поредните изявления на Лютви Местан. От тях стана ясно, че доскорошният председател на ДПС ще търси ново политическо бъдеще.в изявлението си Местан каза, че е настъпил руска мина, на според ВМРО той всъщност е настъпил турска мина, защото именно протурска декларация стана повод за отстраняването му. Когато Местан четеше тази декларация, БСП пък адвокатстваше на Русия. И само ВМРО попита кой всъщност ще брани интересите на България.

Д-р Михайлов: Говоренето му бе отблъскващо

"Местан-1 се закрива, Местан-2 се открива. Това стана ясно. Днес приключва един политически субект и се ражда втори политически субект - достатъчно декоративен, със специфичен стил. Присъстваме на раждането на завършен ярък фарисей, този път в евроатлантическо издание". Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" д-р Николай Михайлов, според когото пресконференцията на Лютви Местан е била отблъскваща. "Първо това е класическо предателство, включително и на себе си, не само на политическата сила, защото Местан се самоописа на тази пресконференция като Троянски кон на евроатлантизма в проруската олигархична партия ДПС, на която беше до вчера лидер", сподели психиатърът и теолог", "Основен адресат на това, което говори той, е широката българска публика, която трябва да разбере, че той не е протурски ориентиран, което е крайно неубедително. Неговата декларация не беше произнесена да защити евроатлантическата кауза, а за да защити каузата на Ердоган в момента на едно погрешно съвпадение на свалянето на самолета на Ердоган и на желанието на НАТО и Америка този самолет да бъде свален. Но той се излъга в тази оценка, защото беше много предварителна и много лошо изтълкувана", заяви още д-р Михайлов. И продължи: "От тук нататък един постоянен рефрен ще се чува от страна на Местан, че той е обвързан с евроатлантическите ценности, което трябва да му даде картбланш за преговори с Реформаторския блок", предположи д-р Михайлов.

Карадайъ: Сега ли Лютви разбра, че не става за лидер

Ако е настъпил мина, той явно се е повредил от нея, считат съпредседателите на ДПС

Учудвам се, че Местан чак сега е разбрал, че не е бил лидер на ДПС. Лидерите се раждат, те не се избират, нито се назначават. Местан явно много си е повярвал, вживял се е в ролята на лидер. Истината е, че създател, идеолог, вдъхновител и лидер на ДПС е Ахмед Доган, а Лютви Местан бе просто посочен за председател на партията. Това заяви Мустафа Карадайъ, един от тримата съпредседатели на партията, пред журналисти в Разград, часове след като изключеният от движението експредседател Лютви Местан даде първата си пресконференция.

Местан се оплака, че настъпил мина. Ако това е така, той явно се е повредил от нея, а и сапьорите му, тези, които го съветват и с помощта на които той се опитваше да подмени колективния орган на партията, видимо са го подвели. Така Карадайъ коментира твърденията на изключения от партията, че е станал жертва на руското влияние.

Политиката е пълна с минни полета, на Балканите обстановката е още по сложна. Но не може някой да се опитва да си присвоява пронатовската политика, която ДПС винаги е защитавало от създаването си досега, каза още Карадайъ, който в присъствието на колегите си Четин Казак и Рушен Риза изрази мнението на ръководството.

Те коментираха, че дали изключеният Местан ще си прави нова партия или не, си остава негов личен избор. Срещите с избирателите, които вървят в момента, обаче показвали, че поддръжниците на ДПС очакват в парламента да ги представят техните избраници. Тези, които не споделят ценностите, философията и политиката на движението, но са станали депутати с гласовете на партията, трябва да напуснат Народното събрание, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Дали ДПС ще направи завой надясно ще зависи от много неща. На първо място това ще се реши от диалога на партията с нейните избиратели и от диалога с българските граждани. Ще отстояваме фундаментални ценности в сложния регион Балканите и в частност България и ще защитаваме националните интереси, обясни Карадайъ.

В Разград той и колегите му се срещнаха с актива на ДПС, за да чуят мненията, становищата и притесненията на партийните ядра. Вече сме провели такива разговори в осем области на страната, обиколката ни продължава. Искаме хората да чуят истината за реалните причини и подбуди, предизвикани от случващото се. Искаме нашите активисти да получат точна информация и нова мотивация и увереност в правилността на отстояваните от ДПС позиции, каза Четин Казак, преди да започне срещата.

Младежите: Отцепниците да напуснат парламента

И младежите в ДПС скочиха на изменниците, последвали изключения от партията Лютви Местан. Младежката организация на движението като пълноправни участници в партийните структури и съответно в процесите на вземане на решения на партията на общинско, областно и централно ниво, остро осъждат решението на 6-мата отцепници от ДПС да останат в българския парламент. В съобщение на младежката организация на движението се заявява, че чрез собственото си решение 6-мата избрани с листите на ДПС народни представители на практика подменят вота на избирателите. "Ние, младежите на ДПС, настояваме напусналите парламентарната група на ДПС да напуснат българския парламент, така че парламентарната група на ДПС да отстоява интересите на тези, които са ги избрали.

Настояваме автентични партийни представители от структурите на ДПС (от които мнозинството от отцепниците никога не са били част) да заемат своите места в пленарна зала и да продължат да отстояват политиките на ДПС", се казва в позицията. "Ние, младежите на ДПС, категорично се противопоставяме на всяко друго решение на отстъпниците освен напускане на българския парламент. Това ще бъде опит за подмяна на истинските приоритети и политики на ДПС и на нейните избиратели. В крайна сметка това ще бъде против националния интерес на България. Очакваме на първото заседание на парламента за 2016 г. Лютви Местан, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш да подадат своите оставки", казват младежите на движението.

От БСП искат службите да подхванат Местан

БСП район "Искър" иска службите да подхванат действията на Лютви Местан, който бе изгонен от ДПС в края на декември. Това става ясно от тяхна декларация, разпространена в медиите. "БСП район "Искър" настоява компетентните органи веднага да се заемат с действията на бившия лидер на ДПС в турското посолство и извън него, както и с дейността на всички вътрешни и външни фактори, работещи на територията на България за идеите и политиката на турския османизъм, имащи крайна цел реституция на турското робство в България и на Балканите", се казва в декларацията. В нея се настоява правителството да разгледа действията на турския посланик у нас и ако има доказателства за намеса във вътрешните ни работи, той да бъде отзован. Структурата на БСП иска също така да няма толерантно отношение към опитите за създаване на екстремистка ислямска партия.

Димитров го праща на съд за измяна

Ще дам Лютви Местан на съд за държавна измяна. За това се закани шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. "Преди всичко аз ще направя това, което кой знае защо държавните служби не са направили досега - ще повикам няколко адвокати, които са специалисти в определена област на правото, и ще обсъдя с тях дали съществува възможност да дам под съд г-н Лютви Местан за държавна измяна и шпионаж в полза на чужда държава. Има поне косвени доказателства за това, че той покрива поне два члена от Наказателния кодекс по тази линия", коментира още проф. Димитров. и продължи: "Много съм благодарен на Местан, че ще ме даде под съд, защото това ще ми осигури такова подскачане на рейтинга сред останалата част от българския народ, че ще бъда готов да се кандидатирам за депутат, кмет на голям град или президент на следващите изборите". Според професора Местан трябва да потъне тихо и кротко в небитието и да си харчи милионите "натрупани Господ знае по какъв начин". "Не си ли дава сметка, че това ще бъде първата партия в света на доказан чужд шпионин в една суверена държава. Това ще се запише като прецедент в историята на света като Радан Кънев, който хем е в опозиция, хем е на власт, и то с министри", посочи директорът на НИМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай