Местан учреди ДОСТ

Местан учреди ДОСТ | StandartNews.com

1103 делегати в НДК се събраха днес за учредяването на новата партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

Очаквано, в началото на форума Лютви Местан произнесе 50 минутно слово, в което обви, че новата формация ще е "либерална, пронатовска, проевропейска, патриотична и антиолиргахична".

В речта си Местан отново демонстрира антируска риторика и нарече Москва "агресор".

"Партиите в България трябва да се освободят от обръчите на зависимостите. Потвърждавам тезата от необходимостта за свикване на Велико народно събрание, което да отпуши енергията на реформаторските сили в българското общество", каза Местан.

"Няма никакво съмнение, че ЕС трябва да укрепи системата за сигурност - и в националните държави и в ЕС като цяло. Но това не бива да е за сметка на свободата на гражданите", подчерта идеологът на ДОСТ.

Местан заяви, че "Европа не може да бъде превърната в затворен християнски клуб". По думите му "тя трябва да се разшири по посока на страни, чийто граждани са с различна етническа и религиозна идентичност, за постигане на съвременна, мултикултурна и европейска идентичност".

"В условия на глобализация, държавите и обществата ще стават все по-мултикултурни. това е необратим процес, който вместо да се отрича, следва да се управлява с механизминте на модерната демокрация", каза още Местан.

ДОСТ ще бъде отворена за онези избиратели, дори и активисти на ДПС, които повече не могат да бъдат лъгани, каза още Местан.
Специален гост на форума се оказа трикратният олимпийски шампион Найм Сюлейманоглу, който лично бе поздравен от Местан, че е уважил събитието. Щангистът няма да членува в ДОСТ, уточни самият той пред Стандарт. Но е пристигнал на форума от Турция, за да даде морална подкрепа на новата формация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай