Местан: Трябва да се даде шанс на плана "Орешарски"

Местан: Трябва да се даде шанс на плана "Орешарски" | StandartNews.com

София. "На заседанието на Централния съвет на ДПС ще направим анализ на изборните резултати", заяви председателят на ДПС Лютви Местан, преди началото на заседание на Централния съвет на партията, предаде Фокус.

"Предвид сгъстения дневен ред на Народното събрание, нямахме възможност да направим заседание на Централния орган между две конференции. Ще докладвам пред Централния съвет и ще направим анализ на политическата ситуация, включително и на резултатите от Консултативния съвет за национална сигурност при държавния глава. Ще вземем решение съобразно анализа на политическите реалности в страната. Ще обсъдим протестите, това заседание на централния съвет е твърде важно, защото нашите членове и симпатизанти, не само партийния актив, са особено чувствителни на тази темa", каза Местан.

"Ние вече 23 години сме обект на малко по-специално отношение, да не кажа обект на леко агресивно отношение. Възпитали сме в себе си разбирането, че би трябвало да уважаваме не само политическите, но преди всичко етнорелигиозните различия и те не трябва да се смесват с политиката. Ние знаем, че като политици сме избрани в Народното събрание или в местен парламент по волята на определена част от обществото. Никой не представлява всички български граждани, никой не представлява абсолюта. Ако обаче, негативното отношение на една част от обществото е основание някой да се откаже от длъжност да речем областен управител, народен представител, уверявам ви, че няма да има демократични институции. Това се отнася не само за представителите на ДПС в Народното събрание или в местен парламент, а за всеки един български политик. Може ли да ми посочите един български политик, към когото да няма неодобрение от други части на българското общество? Ако те изразят това недоволство чрез протест, трябва ли тези политици да се отказват да изпълняват функциите си", посочи още Лютви Местан.

"Не знаех за назначението на Иван Иванов. Смятам, че назначенията трябва да бъдат изцяло в компетенциите на министър-председателя. От името на ПГ на ДПС се обърнах пряко към министър-председателя да съгласува, ако сметне за необходимо. Ние няма да се засегнем, ако той не съгласува назначенията си оттук нататък или дори ако ги направи постфактум. Тази номинация не е съгласувана. Разбрах, че има акт за освобождаване", допълни Местан.

„Ние стоим зад Пламен Орешарски. Ще му окажем твърда подкрепа, докато управлението е в полза на българските граждани. В България като република с парламентарно управление трябва да се проведат дебатите и да се предприемат съответните действия за реализиране на плана „Орешарски" и този кабинет трябва да управлява, докато е полезен на българското общество и на България. Въпросът за политическата отговорност вече е поставен от наша страна. Ние изразихме категорична оценка, че казусът Делян Пеевски не отчете възможните публични реакции и политическата ни отговорност се изрази в решението за отмяна на решението, както и че докато не се произнесе Конституционният съд, Делян Пеевски няма да упражнява правомощията си на народен представител. Оттук нататък казусът Пеевски трябва да бъде ориентир при взимане на политически решения независимо дали от този или следващия кабинет", заяви Местан.

„Въпрос на политическа отговорност е да се прецени България има нужда от бързи предсрочни парламентарни избори със стария Изборен кодекс и без да са решени острите социални проблеми на българските граждани и бизнеса, или да се даде шанс на плана „Орешарски". Трябва да се даде шанс на плана „Орешарски", а животът на този кабинет да зависи от това доколко успешно управлява и доколко успява да реализира всички мерки", каза още той.
„Този кабинет явно ще работи под постоянен и непрекъснат граждански контрол. България има нужда от променено управление. Нека да е под непрекъснат натиск от българските граждани. И след това правителство протестите ще бъдат неизменна част от българския политически живот. Протестите имат перманентен характер от началото на зимата", допълни Лютви Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай