Местан: Ще опитаме да постигнем съгласие за конституционните реформи

Местан: Ще опитаме да постигнем съгласие за конституционните реформи  | StandartNews.com

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира в ефира на бТВ възможностите за приемане на промените в Конституцията като заяви, че ще бъде направен опит за постигане на съгласие.

"Премиерът и президентът, през последните дни, положиха огромни усилия за очертаване на консенсусното поле около конституционните промени. Промените в Конституцията не са въпрос на партийно или персонално его", допълни той.

"Промените в Конституцията биха били възможни само ако е постигнато съгласие по пътя на диалога. През последната седмица имаме активен диалог. Аз съм тук с едно градивно предложение, което цели реформата да се случи и то ускорено. Не бих се разсърдил, ако в нас видите катализатора на тези реформи. Ние огласихме идея този законопроект за изменение на Конституцията да бъде оттеглен. Да се постигне предварително съгласие между системните партии и това съгласие да се реализира като конституционен проект веднага след местните избори", каза Местан, цитиран от "Фокус".

Местан заяви, че е неоснователно съмнението, че с подобни действия ДПС цели забавяне или отлагане на реформата.

"Затова имаме актуализирано предложение. Не целим отлагане на реформите и това не са тактически ходове на ДПС. След като виждам, че се оформя широко политическо съгласие около консенсусните 3 точки, изречени от премиерът Борисов, ние предлагаме директно да пристъпим към внасянето на новия консенсусен проект. За да стане възможно това, старият проект трябва да бъде оттеглен", заяви още Лютви Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай