Местан с рамо от върха на АЛДЕ за разширяване на ЕС

Със Сър Греъм Уотсън

Местан с рамо от върха на  АЛДЕ за разширяване на ЕС | StandartNews.com

Лидерът на ДПС Лютви Местан представи на първата по рода си среща на върха на АЛДЕ концепция за разширяване на ЕС към Източна Европа и в частност към Западните Балкани. Форумът от най-високо равнище на европейските либерали се проведе в Брюксел непосредствено преди заседанието на Съвета на ЕС. В рамките на визитата Местан гостува в дома на президента на АЛДЕ Сър Греъм Уотсън, като по време на срещата са обсъдени бъдещето на АЛДЕ и предизвикателствата пред ЕС, свързани с предстоящия референдум в Обединеното Кралство за оставането на Англия в ЕС.

И двамата лидери са застъпили категоричната теза, че е "стратегически важно Англия да остане в ЕС, което е в интерес на Обединеното кралство, Англия и най-вече на нейните граждани". Лидерът на ДПС разговаря с премиера на Белгия Шарл Мишел, който бе своеобразен домакин на събитието в Брюксел като председател на Валонската либерална партия, както и с министър-председателите на Нидерландия и Естония Марк Рюте и Таави Рийвас. Председателят на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верховщадт също проведе среща на 4 очи с Местан. По време на изказването си в рамките на лидерските дебати по темата "Различният път за Европа", председателят на ДПС изрази общата тревога на либералите от настъпването на радикалните и национал-популистки тенденции в европейската политика.

Лидерите от АЛДЕ се обединиха около тезата, че за съхраняване на ценностната система на ЕС либералите предлагат своя трети - Различният, либерален път за Европа. В Брюксел Местан постави въпроса за вътрешния интегритет на националните държави, със специален акцент върху ромската интеграция като условие за укрепването на интегритета на ЕС. Идеята на ДПС, че за постигането на тази цел най-сериозни са ресурсите на образованието, среща все по-широко разбиране сред европейските либерали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай