Местан: Пускането на Октай е гавра

Местан: Пускането на Октай е гавра | StandartNews.com

София. Лидерът на ДПС Лютви Местан осъди остро пускането под домашен арест на Октай Енимехмедов. Мъжът направи опит да убие Ахмед Доган на конференцията на движението през януари миналата година.


"Един потенциален убиец на политически лидер бе практически пуснат на свобода. От високата трибуна на българския парламент, като председател на ДПС, от името на стотици хиляди български граждани питам - защо?", емоционално заяви Местан от парламентарната трибуна.


"В европейска България можеш да насочиш оръжие в слепоочието на един политически лидер и след няколко месеца в ареста да се окажеш на свобода. Това не е справедливост, а гавра", отсече лидерът на ДПС. И отбеляза, че не упреква съдебната власт. "Това е укор, открит, искрен, неподправен срещу облеченото в правни тоги пристрастие, срещу поръчителство, намерило своето покровителство сред отделни представители на българската Темида", каза Местан. И допълни: "Въпросът е, ако Октай Енимехмедов беше направил опит да стреля не по Доган, а по Борисов, Плевнелиев, щяха ли да бъдат толкова безпомощни специализираните органи на българската държава и днес нападателят щеше ли да се радва на статута си на медиен герой под домашен арест?". Решението на Софийския апелативен съд да пусне нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, под "домашен арест" е пълен абсурд. Това се казва в декларации от областните съвети на ДПС във Варна и в Сливен. "Настояваме народните представители от ДПС и нашите евродепутати да направят всичко възможно да бъдат сезирани европейските институции и всичко възможно за възстановяване на справедливостта", пишат централите на ДПС по места.


Октай Енимехмедов се прибра в родния си град Бургас. Той бе пуснат под домашен арест в дома на майка си в бургаския комплекс "Славейков". Октай обяви пред журналисти, че през следващите няколко дни ще мълчи. Вчера сутринта той е подписал протокол, че е наясно със задълженията си и е гарантирал пред полицаите, че няма да създава никакви проблеми.


Междувременно председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов отхвърли категорично обвиненията, че магистратите са повлияни от фактори, които не са свързани със закона и доказателствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай