Местан още няма призовка по делото срещу Енимехмедов

Местан още няма призовка по делото срещу Енимехмедов | StandartNews.com

София. „Към днешния ден не съм редовно призован по делото срещу Октай Енимехмедов". Това каза пред меди в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Това обстоятелство е малко странно и искам чрез вас да призова призовкарите да ме намерят – или утре между 8 и 8.30 часа на домашния ми адрес, или от 8.45 до 14.00 часа в Народното събрание", обясни той. И увери, че призовкарите едва ли ще имат проблем с достъпа до парламента, стига преди това да се обадят на секретарката на парламентарната група на ДПС и да получат необходимия пропуск.

„Нали не предполагате, че аз трябва да стоя непрекъснато вкъщи в очакване на призовкарите? Когато са отишли, там е бил само моят непълнолетен син и той не може да се ангажира с подписване на каквото и да е", каза още Местан по повод това, че все още не е получил призовката.

„Дори да не ме открият утре, аз в понеделник ще се явя на делото без да съм получил призовка по надлежния ред", категоричен бе лидерът на ДПС. И продължи, че бе съмнение нападението над Ахмед Доган е било организиран опит за политическо убийство. Точно тази теза ще застъпя пред почитаемите съдии, изтъкна Местан.

„Няма да подкрепя какъвто и да е пряк или косвен опит отговорността за това, което се случи, да се прехвърли върху ДПС. Г-н Доган беше жертва на покушение и отговорността, че в България това се случи пред очите на цялата нация, е на онези органи, които са призвани да осигурят охраната на политици от ранга на г-н Доган. Той беше и продължава да бъде в режим на специална охрана", обясни още Местан.

„Аз съм първият, който коментира този факт като изявление, направено между 8 и 10 души, в стаичката, в която се оказваше първа медицинска помощ на г-н Доган. Призованият за свидетел по делото, тогава градски прокурор – Николай Кокинов, каза, че при първия спонтанен разпит нападателят е признал, че е имал идея да убие г-н Доган. Аз това чух от г-н Кокинов. Той вчера пред съда е казал, че е чул друг израз от Октай Енимехмедов – че имал за идея да гръмне Доган. Няма да споря, възможно е аз да съм чул, че е искал да го убие. Няма да споря с г-н Кокинов, защото този разговор не е записан, макар че освен мен, това признание на г-н Кокинов чуха и други колеги. Но дори да е казал „да гръмна г-н Доган" по смисъл „да гръмна някого" означава „да убия някого". Така Местан коментира твърдението на Октай Енимехмедов, че е влязъл в залата, за да застреля Ахмед Доган.

Попитан дали Ахмед Доган е редовно призован по делото, Местан каза: „Самият факт, че е представен болничен лист, означава, че все пак е бил призован и явно е възпрепятстван да се яви на делото по уважителни причини".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай