Местан: Борисов да поиска оставката на Петър Москов

Местан: Борисов да поиска оставката на Петър Москов | StandartNews.com

София. ДПС очаква премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на здравния министър Петър Москов. Това заяви лидерът на партията Лютви Местан на брифинг в централата на ДПС. Ако премиерът не стори това, ДПС ще започне консултации за вот на недоверие, изтъкна той, цитиран от БГНЕС.

Пред журналисти Местан изнесе данни от запитване до министъра на вътрешните работи за случаите на нападения над лекари. От началото на 2014 година до 17 декември те са 17 на брой, а не 225 както сочат данните на Москов.

Бихме искали да ви информираме за отговора на министър Вучков на наш въпрос, зададен преди месец относно статистиката за нападения над лекари и други медицински специалисти от Спешна помощ, на които министърът на здравеопазването се беше позовал в свои публични изяви, заяви Местан.

"От високата трибуна на Народното събрание министър Москов заяви, че "статистиката е ужасяваща, защото има регистрирани 225 нападения над лекари". Обръщам внимание върху две думи - статистика и регистрирани. Ние заявихме принципна позиция, че това е грамаден проблем, с който наш политически и граждански дълг е да се преборим", припомни лидерът на ДПС.

Местан бе категоричен, че дори един лекар да е нападнат, това е огромен проблем на българското общество и този въпрос стои над политическите различия. "Министърът далеч не е сам в защита на лекарите - всички сме на тяхна страна", коментира още той. И изтъкна, че е "много важно един министър да не лъже" и представя коректно реалната картина на проблема.

"Обърнахме се към министъра на вътрешните работи, който води регистър на престъпления, който е компетентният орган и го попитахме верни ли са твърденията на министър Москов, че има регистрирани 225 нападения над екипи на Спешна помощ и второ - дали при регистрирането на нарушение на обществения ред се отразява етнорелигиозният произход на извършителя", продължи Местан.

"МВР не е предоставяло данни на Министерство на здравеопазването", цитира той и попита за каква статистика говори Москов. В областните дирекции на МВР от началото на 2014 г. са регистрирани следните случаи с медицински екипи - четири в Плевен (заплахи), три във Видин със служебни автомобили, четири инцидента в Ловеч, свързани със счупени стъкла, едно нападение над фелдшер в Кюстендил, три случая на вербално нападение в Благоевград, един случай на лека телесна повреда в Силистра, изброи Местан.

Случаите са общо 17, посочи той и обяви, че няма да ги диференцира, защото дори вербалните нападения представляват огромен проблем и извършителят трябва да бъде преследван.

"Какво показва разликата от 17 случая, за които говори министър Вучков за цялата 2014 година до 17 декември, до 225 случая?", попита Местан. "Ако сме съвсем точни, би трябвало да попитаме кой от двамата лъже - министър Москов или министър Вучков", добави той. И подчерта, че няма основание да се съмнява в писмения отговор на Вучков.

"Въпросът е какво цели министър Москов с това лъжливо твърдение за 225 регистрирани нападения. Разликата от 17 до 225 проявява механизмите на едно изключително опасно манипулиране на общественото мнение, което се изразява в изграждане на образа на врага, с който носителят на доброто трябва да се пребори. Това е героичният министър, който се бори с едно страшно зло", каза Местан. Според него тази манипулация не е безобидна, защото на основата на измислена статистика, Москов е разгърнал цяла кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял етнос. "На тази база той си позволи за оприличи представители на ромския етнос като хора, които са "избрали да живеят като скотове и за това ще бъдат третирани като такива"", припомни Местан.

"Ние питаме министър председателя г-н Борисов - кой от двамата му министри лъже? Ако е министър Москов, какво ще бъде политическото решение на премиера. Ние смятаме, че човек, който излъга доказано законодателния орган и човек, който въз основа на собствената си лъжа прибегна до езика на омразата и се прояви като откровен ксенофоб, не може да бъде министър в европейска България. Очакваме премиерът да му поиска оставката. Ако той не стори това, ПГ на ДПС ще започне консултации за иницииране на вот на недоверие заради ксенофобските изяви и лъжите, които изрече министър Петър Москов", обяви още лидерът на ДПС.

От ДПС не биха внесли вот на недоверие преди навършването на 100 дни от мандата, поради което вотът няма да е в секторна политика, а заради етическата непригодност на министър Москов да заема този пост, увери Лютви Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай