Местан: Бежанската криза ще се реши с разширяване на Европа

Местан: Бежанската криза ще се реши с разширяване на Европа | StandartNews.com

"ДПС със своя профил на либерална партия представя ценностна преграда за бацилите на радикализма и фундаментализма, по-надеждна от телените огради по границите". Това заяви вчера лидерът на ДПС Лютви Местан след края на заседанието на КСНС. По думите му страхът от бежанците в България, а и в ЕС, не е заради техния брой, а е следствие на "етническото, религиозно и културно различие, което те носят със себе си" и опасността от проникване на радикални елементи, застрашаващи националната сигурност.

Местан отчете, че предложението на ДПС за справяне с бежанската криза, отстоявано от близо година, е намерило място в раздел "Препоръки" на общата декларация, с която първите мъже в държавата излязоха след съвета. Идеята на движението е "българските институции да работят активно за постигане на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на Европа чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство".

"Тежката бежанска криза, която дава основание на анализатори да говорят за криза на ЕС, може да се реши чрез "повече Европа", т.е. не чрез затваряне, а чрез разширяване на зоната за сигурност, което означава и разширяване границите на ЕС", подчерта Лютви Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай