Местан: Ако избирателят е мотивиран, няма нужда от задължителен вот

Местан: Ако избирателят е мотивиран, няма нужда от задължителен вот | StandartNews.com

"Ние смятаме, че най-важният резултат от изборите в Сърница е безпрецедентната, изключително висока избирателна активност от около 75%, но според нас тази активност е практически над 95%, ако имаме за критерий жителите на общината". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на брифинг във вторник.

"Това е най-важният резултат, който показва, че когато избирателите са реално мотивирани, няма никаква необходимост от въвеждането на задължителен вот, за да се осигури високата избирателност на избраните власти", заяви председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан. "Другият важен резултат е, че жителите на Сърница дадоха пример на нас, на всички политически сили от 43-ия парламент, за голяма политическа зрялост и култура", допълни още той.

ПГ на ДПС подготвя сигнал до Комисията по етика в Народното събрание заради решението на председателя на парламента Цецка Цачева да отнеме думата на депутата от Движението Мариана Георгиева. На въпрос дали Движението ще поиска оставката й, Местан припомни, че зад Цачева седи "огромно аритметическо мнозинство, което ще я защити". Председателят на ДПС заяви, че партията "оценява по достойнство политически коректната позиция на премиера Бойко Борисов" относно етническия мир. Местан обаче посочи, че Движението не приема твърденията, че ДПС провокира етническо напрежение. "То се провокира от езика на омразата", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай