Мерджанов: От закона за МВР най-доволни ще да полицаите

Мерджанов: От закона за МВР най-доволни ще да полицаите | StandartNews.com

София. В новия закон за МВР са предвидени редица социални искания, които до голяма степен удовлетворяват полицаите. Това обясни Атанас Мерджанов, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, пред бТВ.

Мерджанов е категоричен, че в сравнение с досегашния статус защитата е доста съществена.

Той обясни, че ще бъде въведен 2% коефициент увеличение на заплатите, задължително допълнително възнаграждение за нощен труд от 22:00 до 6:00 часа, максималният брой часове извънреден труд ще бъде увеличен от 200 на 280 часа годишно и от 50 на 70 на отчетен период за работещите на смени.

Според народния представител ще бъдат въведени и допълнителни разпоредби, гарантиращи правата на жените държавни служители в МВР. „Ние като законодатели сме длъжни да съобразим възможностите на системата и бюджета с рисковете и труда на полицая. И смятам, че това е оптималният вариант, който ние прилагаме към момента", категоричен е депутатът. „Смятам, че след приемането на закона, въпреки всички критики, най-доволни и най-сигурни ще бъдат българските полицаи. За първи път социалният пакет в закона е толкова добре и пространно заложен", допълни депутатът.

Още при разглеждането на закона на първо четене заявихме, че изискването на синдикатите за втора работа за нас е неприемлива, обясни още Мерджанов. То не издържа и на обществената критика, която се разрази след публикуването на закона на сайта и след създалата се ситуация на обсъждане.

Според него полицаите са в правото си да искат втора работа и има не малък европейски опит, но българската действителност създава много условия за подозрения и за липса на гаранции, че полицаите няма да се изкушат по отношение на конфликт на интереси и смесване на едните задължения с другите. „На този етап според нас това е неприемливо, но усилията трябва да продължат и от двете страни, защото в крайна сметка трябва да се постигне една висока степен на доверие от обществото към труда на полицаите, за да може то без притеснение да приеме един такъв ангажимент.

Ако държавният глава наложи вето на закона, това ще е поредният лош знак в неговите действия, обясни още Мерджанов.

„Ако държавният глава има претенции да има отношение към дейността на една или друга специална служба, в това число и към работата на МВР, той трябва да се отнася достатъчно отговорно към до сега вменените му функции, защото на мен не ми е известно да е предложил и да е издал указ за шеф на НСО, а имаме подадена оставка от месец и половина насам на ген. Коджейков", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай