Меглена Кунева министър от сряда

Меглена Кунева министър от сряда | StandartNews.com

Бойко Борисов прие номинацията й, парламентът я избира в сряда

Бойко Борисов прие кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието и я внася в Народното събрание. Това съобщиха вчера от Министерски съвет след среща между двамата. Очаква се гласуването в пленарна зала да е в сряда. 

План за ускоряване на реформите в образованието обсъдиха Борисов и Кунева. Двамата дискутираха и идеите на вицепремиера за бързото приемане на строго антикорупционно законодателство. Преди това пък проф. Тодор Танев депозира оставката си като просветен министър. Както се разбра през уикенда, той остава съветник по образованието на Борисов и ще работи в Министерския съвет. Танев ще координира работата на три ведомства - МОН, социалното и икономическото министерство, за да бъде бързо въведено професионалното обучение. Той ще помага и за провеждането на голяма среща на министрите на образованието от ЕС, която е инициирал още докато бе титуляр на МОН.

Гражданският съвет на Реформаторския блок подля вода на Кунева снощи и обяви, че не подкрепя кандидатурата й. "Констатирахме, че на практика нямаме номинация. Не са спазени процедурите, които изискват кандидатурата да бъде представена пред пълния състав на гражданския съвет", съобщи за "Стандарт" проф. Михаил Неделчев, участник в сбирката. Той твърди, че "гражданите" не получили и програма за работа в образователната сфера. На заседанието присъствали трима от петимата депутати в Блока, членове на Гражданския съвет - Гроздан Караджов, Мартин Димитров и Петър Славов. Иван Иванов и Станислав Иванов отсъствали. Оценихме работата на министър Танев като успешна и позитивна, каза още проф. Неделчев.

Днес решение трябва да вземе парламентарната група на реформаторите. За целта е нужно мнозинство от 2/3. За не се блокира кандидатурата на Кунева, депутатите от гражданската квота са заявили, че не искат да бъдат броени в кворума и най-вероятно ще отсъстват.

Днес Кунева ще се срещне с другите две партии от управляващата коалиция - АБВ и Патриотичния фронт. ДПС няма да подкрепи Кунева в пленарна зала. Не само нея, но и който и да е друг кандидат, защото формулата на това управление е неподходяща, обяви д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по труда, социалната политика и демографията. Той припомни, че още от началото на мандата движението се е позиционирало като конструктивна опозиция.

Персоналните промени няма да доведат до промяна в политиката, коментира от името на БСП депутатът Желю Бойчев. Смущава ме, когато един човек, колкото и политически опит да има той, се спряга за всевъзможни министерски постове, допълни той.

Ваня Кастрева даде оставка

И заместничката на проф. Тодор Танев - Ваня Кастрева, подава оставка от поста. Това съобщи самата тя днес. "Заявката ми за оставка ще бъде депозирана при премиера. Мисля, че най-коректното и най-достойното е човек да се оттегли и да остави възможност на следващия екип, който не е медийно обременен с негативи, да започне на чисто и да продължи да работи в тази много отговорна задача за цялото общество", заяви Кастрева пред Bulgaria ON AIR. Тя бе заместник-министърът, който отговаря за средното образование и за правенето на новите учебни програми, заради които в последните дни избухнаха поредица скандали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай