Германска медия обяви Асен Василев за новия Иван Костов

И двамата излизат на сцената най-напред като икономисти, като експерти

Германска медия обяви Асен Василев за новия Иван Костов | StandartNews.com

"Асен Василев - новият Иван Костов? Много прилики ще открием, ако се вгледаме по-внимателно в техните траектории и в политическия им образ. Но има и една съществена разлика." Така започва коментар на Александър Андреев, разпространен от "Дойче веле".

"Асен Василев като нов Иван Костов? Дали приликите проблясват само върху повърхността на дълбоките политически води или Василев наистина се превръща в "реинкарнация" на Костов? Нека да видим", продължава авторът.

Ето и сравнението, което той предлага:

Приликите

И двамата излизат на сцената най-напред като икономисти, като експерти, които се държат на дистанция от горещата политика. И двамата попадат в полезрението на българите първо като министри в експертни правителства, и то на сравнително крехка възраст: Костов е на 41 години, когато влиза като финансов министър в кабинета на Димитър Попов, а Василев само на 36 поема енергетиката, икономиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. И двамата внушават респект с познанията си в областта на пазарната икономика, макар че единият е завършил в София, а другият в Харвард. И двамата без колебание смятат, че мястото на България е в ЕС и в НАТО. И че добрият избор за страната е свързан със Запада, а не с Русия.

Вероятно не са много хората, които помнят и забелязват още една прилика. В началото на политическата си кариера, като експерт на КНСБ, Иван Костов се позиционира вляво от политическия център и едва по-късно намери политическата си родина в СДС. Асен Василев пък стана съавтор на крилатата идея "леви цели с дясна политика" и така 25 години по-късно на практика повтори политическата траектория на Костов. Всъщност на запад и двамата изглеждат най-вече като либерално мислещи прагматици, но хронически разстроеният политически компас в България, който непрекъснато обърква ляво и дясно и не признава други посоки на света, тежко изкривява профила им на местно равнище.

 

Продължаваме с приликите между един от лидерите на "Продължаваме промяната" и един от лидерите на СДС. И двамата създават впечатление на много решителни хора, които са готови да правят жертви в името на каузата. И за двамата по коридорите на властта ще чуете, че понякога приличат дори на фанатици. И за двамата в същите тези коридори позитивният разказ (защото има и негативен) гласи: строители на съвременна България, хора с визия и с енергия да дърпат страната си напред. Пак според този позитивен разказ (не забравяме и негативния) Иван Костов и Асен Василев са дори харизматици - политици, които умеят да вдъхновяват и да увличат, хора, които рано или късно се превръщат в своеобразни гурута и духовни предводители. Което обаче има и обратна страна: такива лидери поляризират. И не на последно място: и двамата излязоха на авансцената, след като първоначалният лидер понесе удари заради вътрешнополитическата си несръчност и външнополитическата си храброст. Нека да си припомним, че Филип Димитров стана жертва на ДПС, а Кирил Петков - на ИТН, като малко преди това и двамата заеха европейска, далновидна, дори визионерска позиция към съседна (Северна) Македония в много труден за нея момент.

За да не забравим негативния разказ за двамата, който, впрочем, допълнително ги сближава като политически образи: редица критици, опоненти и многобройни мрежови махленски клюкарки повтарят, че Костов е допуснал разграбването на страната чрез приватизацията, а Василев е навредил на икономическите интереси на България, изпълнявайки поръчка отвън. (Споменавам този недобронамерен прочит на двете политически биографии само в интерес на обективността и изчерпателността.)

Най-съществената разлика

Иван Костов беше избран за министър-председател след чудовищния провал на БСП и нейния премиер Виденов, които потопиха България в тежка хиперинфлация. Асен Василев пък влезе в правителството след провала на ГЕРБ и Борисов, които според десетки хиляди протестиращи българи (а и не само според тях) са потопили страната в тежка корупция. И тук стигаме до може би най-съществената разлика в двете политически биографии и в двете политически ситуации: Костов оглави правителство със стабилно мнозинство и с широка обществена подкрепа, при това в отсрещната сграда на "Дондуков" седеше негов политически съмишленик; докато Василев е принуден да прокарва идеите си в една крайно разпокъсана и нестабилна политическа територия и при управлението на президент, с когото сякаш окончателно са се смразили.

Почти единодушно е мнението, че Иван Костов пръв насочи България в правилния коловоз и има голяма заслуга за по-сетнешния напредък на страната. И сигурно напълно единодушно би било мнението, че ако страната продължи напред, а благосъстоянието на хората продължи нагоре, постигналите този резултат политически лидери ще заслужат да бъдат споменавани с добро. Да видим дали Асен Василев ще бъде един от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай