МДПС: Доган олицетворява единството на партията

МДПС: Доган олицетворява единството на партията | StandartNews.com

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е "символ на партията, който олицетворява нейното единство". Това обявиха делегатите по време на 7-мата Национална конференция на Младежкото ДПС. Форумът в НДК днес трябва да преизбере за председател на младежката структура на Движението евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк.

"Имаме редица основания да се гордеем - днес ние сме не просто най-голямата младежка организация. Младежко ДПС е най-подготвената младежка либерална организация в България и Европа", подчерта в доклада си пред конференията Кючюк.

На форума присъстват 350 делегати от цялата страна. Младият човек в ДПС е акцент в политиката на партията, заяви в началото на VII Национална конференция на младежката организация нейният председател Илхан Кючюк. Според Кючюк създаването на малък и среден бизнес е една от мечтите на всяка демокрация. В ДПС, според него, младите са и обект и субект на политиката, а над 30% от представителите на партията в местната власт са млади хора.

Кючюк посочи също, че едно от предизвикателствата пред партията е подготвеността. Според него проактивността, подготвеността и образоваността, са съществени за воденето на правилна политика. Той посочи също, че организационната дейност е в основата на успехите и това е причината в момента партията да има основа, на която да стъпи, а Младежкото ДПС е един работещ механизъм, предаде БГНЕС.

За последните три години партията е намерила нови съмишленици в 32 общини и са проведени близо 400 срещи в страната и чужбина. "Заедно осъзнахме, че единствената легитимна власт е тази, която се избира", посочи той. Кючюк говори и за доверието, което е важно както за обществото, така и за семействата, банковата система и държавата като цяло. По тази причина, според него е важно да си обърне внимание на капсулацията и застаряването като се решат тези проблеми, а това може да стане чрез повече диалог. Националната конференция на МДПС очаквано бе поздравена от съпредседателтите на ДПС Четин Казак, Рушен Риза, Мустафа Карадайъ, евродепутатът Филиз Хюсменова, доайенът на Движението Юнал Лютфи, депутати от партията, както и представители на либерални партии и младежки организации от Европа.

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган поднесе поздравления към младежите в ДПС чрез доайена на партията Юнал Лютфи. Опитният политик припомни, че още през 1991 г., когато били създадени първите студентски дружества към партията, Доган е знаел, че ще дойде ден, когато тогавашните млади ще се още по-подготвени и ще надминат учителите си.

„Вече имаме над 5000 млади хора в администрацията на България – на общинско, областно и държавно ниво, в изпълнителната власт. Казваше ви г-н Доган – бъдете настоятелни, искайте, развивайте се. Ако някой ви изгони през вратата, вие влезте през прозореца, през комина, ако трябва, но отстоявайте нашите идеи. И ето, малките соколчета, които се родихте 1991 г., сега вече мощно се реете в небесата на Република България", обърна се към делегатите Лютфи.

Той отчете, че България и светът са изправени пред нови предизвикателства. „Но аз сигурен, че вие сте подготвени. Пробивайте, намирайте места. Там, където представители на възрастното ДПС ви пречат да влязат в редиците, настоявайте пред новото ръководство, което ще изберем на 24 април, за да намирате своите места. Вярвайте в себе си, но това става чрез борба", каза още Юнал Лютфи. И припомни други думи на Доган – че всеки трябва да се бори за своето място, нищо няма да бъде поднесено наготово.

„Европа се провали в интеграцията на малцинствата. Повтаряха толерантност, интеграция, но не я прилагаха на практика. И ето, първото сериозно предизвикателство с бежанската вълна доведе до сериозна криза в Европа. Но ние от ДПС знаем, че интеграция и толерантнсто не са кухи думи, изпразнени от съдържание. Мултикултурализмът е бъдещото на света, всички трябва да живеем заедно", завърши Лютфи и бе изпратен с бурни аплодисменти.

Съпредседателят на ДПС и първи председател на младежката организация Мустафа Карадайъ също надъха залата. Той припомни, че днес младите имат свои представители и в българския, и в Европейския парламент, и в местната и законодателната власт, и в ръководството на ДПС, и на европейската либерална партия АЛДЕ.
„Не само бъдещето, и настоящето е във вашите ръце. От вас зависи как ще си постелете онова бъдеще, от което ще бъдете част. Ако марката ДПС е силна, нейният синоним, който върви с нея, е заедността, дефенирина от доктора по философия Ахмед Доган като по-широка форма на толерантността. Повече от всякога имаме нужда от толерантност, а различията и мултикултурализмът да съжителстват на принципа на заедността", посочи Карадайъ.

МДПС е жизнена, силна и непоколебима структура, категорична бе и евродепутатът Филиз Хюсменова. "Вие градите бъдеще и нова политическа култура чрез идеология на обединението е висока топка, но вие имате право на това", посочи тя.

Кметът на община Кърджали Хасан Азис направи равносметка за младежката структура на партията:"Започнала с 50-ина ентусиасти в първите академични дружества през май 1991 г., младежката организация на ДПС вече наброява над 25 хиляди членове и няма аналог с други партии. Това е не само най-успешният, но и най-стратегически ни проект. Вече четвърт век основен гарант за опазване и утвърждаване на младежката организация е почетният ни председател д-р Ахмед Доган".

На родния политически битпазар има прекалено голямо предлагане на различни идейни стоки от всякакъв произход. Последните събития показват, че предлагането ще се увеличава още. По дефиниция може да се допусне, че ще бъде трудно отсяването на качествените от некачествените стоки. Все пак някои от тях ще бъдат с нови опаковки и целофан, но с употребявано съдържание. Необходимо е правилно да се отличават оригиналните от фалшивите стоки. Затова трябва да се доверим на опита и разума на колективното тяло. То никога не греши. Единствата правилна алтернатива и разумен избор е ДПС. Тя е непреодолим фактор на българската и европейската политическа сцена", каза още той.

ДПС трябва да служи като добър пример за Европа и България, каза Даниел Кадик, директор на проект Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман". Това особено важи във време на конфликти, когато терористи и националисти в еднаква степен се опитват да ни разделят, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай