Мая стяга трапеза за бъдещия зет

Мая стяга трапеза за бъдещия зет | StandartNews.com

Караянчева иска извинение от дъщеря си, Каракачанов - от избирателите

Социалистката Мая Манолова от години следва стриктно правилата на православните пости. И тази неделя червеното острие ще се черкува заедно със семейството си. А вечерта на Сирни Заговезни, по известни като Прошка, ще подреди трапезата с баница, яйца и халва. В деня на прошката децата ще са у нас, споделя Манолова. Както вече стана ясно, дъщеря й Ралица тази година ще каже "да" на любимия Мартин. А фамилията стяга и двойна сватба, тъй като Манолова също ще сключи брак с половинката си Ангел Найденов. Двамата депутати от БСП обаче наложиха временно информационно ембарго по темата и датите за бракосъчетанията не са ясни.

Сигурно е само, че Манолова и щерка й ще спазят църковните забрани, тъй като са вярващи. А както е известно, по великденските пости например не се позволяват венчавки. "В политическия живот трябва да има толерантност. Зависи за каква прошка става дума. По принцип аз прощавам и на хората, които са се провинили политически спрямо ВМРО и понякога мои съпартийци ме обвиняват, че съм прекалено толерантен", споделя лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Признава, че трудно може към момента да намери прошката спрямо напусналия парламентарната група на Патриотите Велизар Енчев. "Решил си, напуснал си, но защо трябва да лъжеш и да плюеш, като обясняваш как доскорошните ти съратници били купени?", казва Каракачанов. Той прекрасно знае, че Патриотичният фронт е в управлението, за да не е в него ДПС. Но като не ти харесва политиката на групата, с която си влязъл в Народното събрание - напусни парламента", допълва още той.

"Не знам дали може и трябва да се намери прошката за клеветите, вероятно - да, в общочовешки смисъл. Но в политиката има принципи, които трябва да следваш, отговорът за прошката тук не е еднозначен", казва Каракачанов. На Сирни заговезни обаче лидерът на ВМРО ще потърси прошка само от най-близките си. "Ще поискам прошка от родителите си, от дъщеря си, защото те най-много страдат от непрекъснатото ми отсъствие", казва Каракачанов.
"Ще поискам прошка от семейството си и от избирателите, ако с нещо съм сгрешил в опита си да помогна", заяви на свой ред и зам.-председателят на Народното събрание от ГЕРБ Димитър Главчев. Той обясни, че всяка година на Сирни Заговезни се събира заедно със семейството си, взаимно си искат прошка, както повелява традицията - от най-възрастните до най-младите в рода. "Ще поискам прошка от семейството си и най-вече от дъщеря ми, за която заради ангажиментите си напоследък нямам много време. Старая се да бъда добър родител, но невинаги успявам да отделя достатъчно време за близките си, което го намирам за недостатък. Именно затова на празника в неделя ще поискам прошка първо от нея. И от родителите ми", заяви и депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Ковачка: Безгрешни няма

"Последният случай, в който в нашата група си простихме, бе когато обсъждахме и продължаваме да го правим позицията на БДЦ за гласуването за дълга. Имаше различни мнения, противопоставянето на хора от групата, но накрая, въпреки че нямаме една и съща позиция, ние сме си простили". Това разказа депутатът от "Български демократичен център" Красимира Ковачка. И посочи, че хората, които могат да прощават, могат да правят много големи неща. "Няма хора, които някога да не са сгрешили за нещо. А в политиката да простиш, то това е в името на държавата и на нещо хубаво, което може да се случи. И това е велико, стига човек да може да надвие себе си", допълва тя.

Проф. Станков няма време за фамилията

Прошка най-вече от семейството си ще иска депутатът от АБВ и ректор на Тракийския университет проф. Иван Станков. Причината е, че трудно намира време за най-близките си хора заради натовареното му ежедневие на ректор и депутат. "Винаги съм прекалено ангажиран, с много неща се занимавам, в момента продължават да бъда ректор и да следя нещата в Тракийския университет, както и да работя тук в парламента, в комисиите", обяснява той. Прошка ще иска от жена си, от синовете и снахите си, както и от внучетата. "Ще искам и от моите колеги, ако някой нещо по някакъв начин съм ги нагрубил или не съм бил така перфектен в работата си с тях. Както и на тези от университета", казва депутатът от АБВ. Но най-напред, посочва проф. Станков, ще поиска прошка от Господ - "да ми прости, защото всеки човек волно или неволно греши. Човекът се ражда на тази земя, върви грешен". Да се прости той ще поиска и от политически опоненти - "за това, че невинаги съм бил напълно съгласен с това, което се предлага. Понякога съм бил съгласен с предложенията на опонентите, но все пак следвам политическата линия", допълва той.

За Лилков важно е и посланието

Всеки християнин е длъжен да прави послание за прошка, заяви Вили Лилков от Реформаторския блок. Това послание, според него, трябва да се отправи включително и към политическите опоненти, както и съответно да се получи подобно от тях. Според Вили Лилков най-големите обиди в политическия живот се случват по време на предизборните кампании. Обикновено там се отправят много обвинения към политическите опоненти и по-скоро там сме нарушили добрия тон, категоричен беше той. Според него критиките в парламента са част от работата, по която функционира той. Мисля, че все пак този обичай и посланието за прошка по-скоро трябва да бъде насочено към семейството, допълни депутатът от Реформаторския блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай