Мая Манолова: Преференцията е необратима

Мая Манолова: Преференцията е необратима | StandartNews.com

София. Възможността за преференциално гласуване е необратима, заяви идеологът на изборния кодекс Мая Манолова по БНТ. По думите ѝ опцията за пренареждане на кандидатските листи е повишила избирателната активност и дава по-голяма легитимност на избраниците в очите на избирателите. 

Тя посочи, че е приблизително еднакъв процентът на съвпадение на гласовете за листа и преференция, станало известно като феноменът 15/15, при всички партии от 1 до 17 (до 17 кандидати можеше да има в една листа, тъй като България има 17 депутатски места в Европарламента). В този смисъл е нужно повече информиране, докато гражданите свикнат, а не да се премахва преференцията. Припомняме, че 15-ият в листата на Коалиция за България Момчил Неков получи близо 34 000 преференциални гласа, с което измести водача и лидер на БСП Сергей Станишев. 

Според Мая Манолова ГЕРБ са спечелили повече гласове от БСП, защото са успели да активизират повече хора да отидат до урните, докато левицата не е успяла. Анализ за причините вече се прави на "Позитано" 20. 

"Мен не ме е страх от избори и колегите също не ги е страх", каза зам.-председателят на Народното събрание по повод настояването на лидера на опозицията Бойко Борисов за предсрочни парламентарни избори заради загубата на управляващата партия. ГЕРБ могат да искат предсрочни избори и тя би се съгласила с тях, ако загубата е на парламентарни избори, а не на европейски, посочи Манолова. Тя добави и че не се е вкопчила в някакъв пост, че властта не е на всяка цена за нея.

На парламентарни избори активността ще е по-голяма и малките партии тогава могат да отпаднат, отбеляза още Мая Манолова.

Неков: Заминавам за Брюксел!

Момчил Неков, който измести от първото място в листата соцлидера Сергей Станишев, е напълно уверен, че 34 000 души са гласували за него не по грешка. Неков заяви по Нова ТВ, че не приема да бъде наричан „грешка".„Дори и да е късмет, няма случайни неща в този живот", заявява той.

„Много хора се опитаха да създадат конфронтация с ръководството на БСП. В смисъл - какво мислят за мен Сергей Станишев, Илияна Йотова, Мая Манолова", коментира Неков. „Станишев е човекът, утвърдил тази листа. Но не знам какво мисли. Каза, че ще говори с мен, когато има време", обясни новоизбраният евродепутат пред Нова телевизия.

Слуховете за натиск да се откаже от мястото си в Брюксел Момчил Неков отрича категорично. Запитан дали не е неволен участник в задкулисна схема за компрометиране на председателя Станишев, Неков заяви, че против лидера си няма да застане. „Аз съм социалист и за мен не банките и корпорациите, а хората са най-важни", заяви Неков, запитан с какво смята, че е спечелил подкрепата на 34 000 души. Около това фокусирал кампанията си и затова го харесали. Според него не е нужно да го познават, да е известен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай