Мая и Дончева учредиха "Левицата", кой влиза още

Новата коалиция ще участва в извънредните парламентарни избори

Мая и Дончева учредиха "Левицата", кой влиза още | StandartNews.com

Бивши членове на БСП учредиха нова коалиция "Левицата", предаде БГНЕС. В нея участват АБВ на Румен Петков, "Изправи се България" на Мая Манолова и "Движение 21" на Татяна Дончева.

Костадин Паскалев обяви, че коалиция е резултат от диалог в лявото политическо пространство, започнал преди 4 месеца. Той посочи, че председателят на БСП е отказал този диалог, въпреки че Корнелия Нинова е била поканена. Този отказ е неприятен и доста показателен, заяви Костадин Паскалев.

“Българските граждани се изключват от политическия процес, защото са твърде образовани, за да разберат каква е политическата действителност. Вчерашният конгрес на БСП е илюстрация на моралното падение. За нас най-важното е да дадем възможност и някаква вяра на българските граждани, които споделят левите политически ценности, които споделят волята за солидарност през галопиращите цени и инфлационните проблеми. Ние искаме да дадем възможност на всички граждани да получат парламентарно представителство. Искаме всички да разберат, че левицата е водила България и е участвала във форми на всякакво управление, имаме дълбока политическа традиция и, че имаме силата да възстановим правата на хората, които са суспендирани в Конституцията“, заяви още Жаблянов.

„На конгреса на БСП видяхме падението на левицата, консолидирала и свила се около своя лидер“, това заяви и Мая Манолова от "Изправи се, България". Имаме два варианта за коалиция - ГЕРБ, ПП и ДБ нямат особени скрупули да ни въвлекат във война. Другата възможност - с т.н. "хартиена коалиция" - ГЕРБ, БСП, ДПС, - също няма да доведат до нищо добро. Ние, левите организации, си поставяме една цел – силна лява група, силно ляво представителство, което няма да допусне България да се въвлече във война, няма да се включи във войната, която води БСП с Радев. Ние ще се занимаваме с овладяване на контрола върху инфлацията, с повишаване на доходите - трябва минималната работна заплата да бъде 1 350 лв. Ние ще работим и за справяне с корупцията, ще отстояваме и съдебната реформа“, коментира още Манолова.

„Ние имаме амбицията да отговорим на тежката фрагментация на политическото пространство, което не дава възможност за нормално прокарване на решения и ефективна работа на институциите“, това заяви и Татяна Дончева от "Движение 21", също част от „Левицата“. „Ние сме категорични, че съдебната реформа е нужна на българските институции. В този смисъл това, което се предлагаше през последните години, е ненужно. Ние смятаме да инициираме конституционни промени, които ще обхванат всички политически сфери, и в които промени ще вземат участие всички политически сили и доказали се експерти“, коментира още Дончева.

Цветеслава Гълъбова, която бе част от инициативния комитет, издигнал за президент Румен Радев, също ще участва в новосформиралата се коалиция. „Моят гръбнак е твърде изправен, затова мога да гарантирам, че гласът на Радев няма да се чува на всяка цена. Поканена съм тук в ролята на си на независим експерт“, заяви още Гълъбова, след което допълни, че самата тя ще защитава идеите за промяна в сферата на здравеопазването.

Румен Петков, бивш вътрешен министър и лидер на ПП АБВ, също ще се включи в новото обединение. „Членството ни в Шенген е обект на ежедневна работа, не може да очакваме от днес за утре да бъдем приети след всички неща, което се вършат сега. По отношение на енергийната тематика, ние се превърнахме в изцяло зависими от други държави, а по въпроса за защита на гражданите, също не се справяме добре. По тези направления ще работим активно – трябва нашите правоохранителни органи да бъдат на ниво“, заяви още Петков.

Спас Панчев от Българския земеделски народен съюз, също ще вземе участие в „Левицата“. „Нашата идея е да бъдем активна част от левицата, вярвам, че ще получим подкрепа, защото левицата заслужава да получи силно представителност“, коментира още Панчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай