Маржът за F-16 - до 300 млн.

Зелена светлина за преговори със САЩ дадоха две комисии

Маржът за F-16 - до 300 млн. | StandartNews.com
  • Зелена светлина за преговори със САЩ дадоха две комисии

Маржът за покупката на изтребителите F-16 ще е до 300 милиона. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, след като парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси одобриха решението кабинета за старт на преговорите със САЩ за покупка на бойните самолети. Дебатите се проведоха при закрити заседания.

Заради класифицираната информация конкретни суми и параметри на сделката не бяха оповестени. Но по думите на Каракачанов отклонението от досегашната най-скъпа предложена оферта няма да е повече от 300 млн.

ВИЖ ОЩЕ: Депутатска схватка за F-16

Депутатът от БСП Славчо Велков обаче направи лична прогноза, че било твърде вероятно покупката на новите самолети да надвиши с около 1 милиард гласуваните предишния път пари от парламента в размер на 1,8 млрд. В сумата той включва всички допълнителни разходи плюс ДДС и мита. Тези средства заедно с парите за останалите проекти за модернизация на армията щели да надхвърлят 3 милиарда общо, което вече ставало 3 на сто от БВП. БСП не е съгласна  за въоръжение да се харчи повече от 2 % от БВП.

Велков припомни, че през юни 2018 г. социалистите са подкрепили проекта за инвестиционен разход, при условие, че няма да бъде надвишавана финансовата рамка и задължителните условия. А решението днес било депутатите да оторизират правителството да се отклони от задължителните условия.

Само БСП и ВОЛЯ не са подкрепили предложението на кабинета за старт на преговорите със САЩ. Във военната комисия "За" проекта са гласували 12 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС. 8 социалисти и Веселин Марешки са били против, съобщи Красимир Каракачанов след края на тричасовото заседание. Депутатите от ДПС са подкрепили проекта и в бюджетната комисия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай