Мартин Димитров: Готвят коалиция ГЕРБ-ДПС

Твърдата позиция на "Синята коалиция" е хората да гласуват с "Не" за Белене

Мартин Димитров: Готвят коалиция ГЕРБ-ДПС | StandartNews.com

София. "За мен оттеглянето на Ахмед Доган има важна политическа цел. Оставям настрани инцидента, който стана. Важната политическа цел е да се отвори вратата за нови коалиции, тъй като с Ахмед Доган начело е много сложно да влезе ДПС в една, например, дясно-центристка коалиция с ГЕРБ, за каквато чувам, че си правят сметка". Това заяви съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров в студиото на "Събуди се" по Нова телевизия. "Правят си сметката за управление ГЕРБ-ДПС. Винаги съм се питал защо ГЕРБ тръгна така яростно срещу "Синята коалиция" и сега си го обяснявам – защото явно ще търсят вариант за управление с ДПС. ДПС не трябва повече да бъдат пускани в управлението на България, защото те превърнаха управлението в корпорация и в много лоши практики, включително корупция", каза още Димитров.

По отношение на централата в Белене, твърдата позиция на "Синята коалиция" за предстоящия референдум гласи хората да гласуват с "Не". Димитров посочи, че ГЕРБ няколко пъти вече смени мнението си по въпроса за строежа на АЕЦ "Белене". Според него, ако на референдума се съберат повече гласа "Не", това означава, че няма да се строи нова ядрена централа, под което се визира площадката на Белене. Димитров обаче посочи, че 7-ми блок на Козлодуй не може да бъде ядрена централа, тъй като това е още един блок. "Така, че този блок е допълнителна мощност на Козлодуй в съществуваща централа. Ето тук се опитват да лъжат социалистите и да подвеждат хората. Защото казвайки „Не” на референдума, пътят за допълнителен блок на АЕЦ Козлодуй е открит. Просто спираме Белене - проект, който застрашава финансовата стабилност. 20 млрд. лева ще ни превърнат в криза, в банкрут”, обясни Димитров. Той припомни, че преди време излезе преписка на голям германски инвеститор, според която проектът Белене ще струва над 20 млрд. лева. Димитров цитира и анализите на HSBS, които сочат, че токът, произвеждан от Белене, ще струва между 3 и 5 пъти повече от този, който в момента се произвежда в Козлодуй.

"Цената на тока в България само с Козлодуй ще стане между 50 и 100% по-скъп от сегашния, ако бъде направено Белене. Или с други думи – ток през цената на тока, трябва да си върне инвестицията", категоричен бе Мартин Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай